ΣΥΝΤΑΓΗ 300 γρμ. περίπου
ΥΛΙΚΑ
- 175 γρμ. φουντούκια ωμά & ανάλατα
- 80 γρμ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο ή καρύδας
- 50 – 60 γρμ. σιρόπι αγαύης
- 10 γρμ. βιολογικό κακάο σε σκόνη
- 1 κ.σ. γάλα αμυγδάλου (χωρίς ζάχαρη)
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε τα φουντούκια σε ένα ταψί και τα προθερμαίνουμε για 10 – 12 λεπτά περίπου, στους 170ο c. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, τα ανακατεύουμε 1-2 φορές, ώστε να πάρουν ομοιόμορφο ροδαλό χρώμα. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τ’ αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα τοποθετούμε στο multi. Τα αλέθουμε πολύ καλά ώστε να γίνουν μία κρέμα (4 – 6 λεπτά περίπου), καθαρίζοντας ταυτόχρονα τα τοιχώματα του μίξερ όποτε χρειαστεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο, μετά το κακάο και αναδεύουμε το μείγμα. Μετά, ρίχνουμε το γάλα αμυγδάλου, το σιρόπι αγαύης και το άρωμα βανίλιας (προσπαθούμε να μη πήξει πολύ η πραλίνα, γιατί όταν θα κρυώσει θα σφίξει). Ανακατεύουμε ξανά το μείγμα ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να μας δώσουν μία υπέροχη, αφράτη, κρεμώδη και βελούδινη πραλίνα. Την τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βάζο για 10 – 15 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου και μετά στο ψυγείο!
ΣΧΟΛΙΑ
Είναι μία ήπια θερμή, αρωματική, απολαυστική και νόστιμη συνταγή, η οποία μπορεί να καταναλωθεί ιδανικά μέχρι το μεσημέρι ως σνακ, ή σε συνδυασμό με άλλα υλικά. Θέλει προσοχή στην ποσότητα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις ιδιοσυγκρασίες εκτός από εκείνες με υγρασία ή φλέγμα.