ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ 5 – 7 ΆΤΟΜΑ
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό σουπιές φρέσκες
- 7 – 8 μικρά ξερά κρεμμύδια (ολόκληρα) ή 10 κοκκάρια
- 2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
- 4 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο chives (σχοινόπρασο)
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 2 κούπες ψιλοκομμένη ντομάτα κονσέρβα (σπιτική ή βιολογική)
- 1 φλ.τσ. λευκό κρασί Μοσχοφίλερο
- 2 δαφνόφυλλα
- 5 – 6 κόκκους μπαχάρι ή ½ κ.γ. σε σκόνη
- 1 ξύλο κανέλας
- ½ φλ.τσ. ελαιόλαδο
- Λίγο αλάτι Μεσολογγίου
- Λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού καθαρίσουμε τι σουπιές και τις πλύνουμε πολύ καλά, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τις τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα σκέτες, σε δυνατή φωτιά, ώστε να βγάλουν τα ζουμιά τους και μετά να στεγνώσουν εντελώς. Ακολούθως, προσθέτουμε όλα τα κρεμμύδια, το σχοινόπρασο, το σκόρδο και το μισό λάδι. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν απαλά και σβήνουμε το φαγητό με το κρασί. Αφήνουμε να πάρει βράση, ρίχνουμε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για 40 – 50 λεπτά ή έως ότου να μαλακώσουν η σουπιά με τα κρεμμύδια (χωρίς να διαλυθούν τα κοκκάρια) και να δέσει το στιφάδο. Αν χρειαστεί λίγο νερό, προσθέτουμε κατά τη διάρκεια του βρασίματος, ενώ 10 λεπτά πριν κλείσουμε το μάτι, βάζουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
ΣΧΟΛΙΑ
Σύμφωνα με την Κινέζικη – Ενεργειακή Διατροφή, η σουπιά είναι θαλασσινό το οποίο ενισχύει το yin των νεφρών και το αίμα. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι αρκετά θερμή, γλυκιά και πικάντικη, λόγω των μπαχαρικών, των κρεμμυδιών και του αλκοόλ. Ιδανικά, καταναλώνεται τους ψυχρούς μήνες του έτους, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται από τις ζεστές & θερμές ιδιοσυγκρασίες.