ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ 4-6 ΆΤΟΜΑ
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
- 250 γρμ. ρεβίθια, μουλιασμένα για 24 ώρες
- 2-3 κ.σ. νιφάδες ρυζιού
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κ.σ. μαϊντανό (τα φύλλα) ψιλοκομμένο
- Λίγα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
- 1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
- ½ κ.γ. κύμινο τριμμένο
- ¼ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- Λίγο αλάτι Μεσολογγίου
- ½ κ.γ. λευκό πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΦΤΕΔΕΣ)
- 200 γρμ. ταχίνι
- 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- 1 λεμόνι (χυμό & ξύσμα)
- 3 κ.σ. χλιαρό νερό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Λίγο αλάτι Μεσολογγίου
- Λίγη γλυκιά πάπρικα
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΛΕ ΑΠΟ ΚΙΝΟΑ
- ½ φλ.τσ. κινόα λευκή
- ½ ρέβα χονδροτριμμένη
- ½ φινόκιο χονδροτριμμένο
- 1 καρότο χονδροτριμμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
- Λίγα φύλλα φρέσκου μαϊντανού ψιλοκομμένα
- 2-3 φύλλα φρέσκα δυόσμου ψιλοκομμένα
- Χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
- Λίγο αλάτι Μεσολογγίου
- Λίγο λευκό πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό και λίγο αλάτι αποβραδίς. Την άλλη μέρα τοποθετούμε σε ένα multi τα καλά στραγγισμένα ρεβίθια μαζί με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το αδειάζουμε στην συνέχεια σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα μυρωδικά, τις νιφάδες ρυζιού, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, ζυμώνουμε και φτιάχνουμε μικρά μαλακά μπαλάκια (αν το μείγμα είναι πολύ μαλακό, προσθέτουμε επιπλέον νιφάδες ρυζιού). Τοποθετούμε τα κεφτεδάκια μας σε ένα ταψί, πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί, τα περιχύνουμε με λίγο λάδι και τα ψήνουμε στους 200οc σε προθερμασμένο φούρνο (αέρα) για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Στην συνέχεια ετοιμάζουμε την κινόα. Την βράζουμε για 12 λεπτά και την σουρώνουμε καλά. Την αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι και περιχύνουμε το ταμπουλέ. Σερβίρουμε τους ρεβιθοκεφτέδες απλώνοντας λίγη σος με ταχίνι (χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο multi) και συνοδεύουμε με την σαλάτα κινόα.
ΣΧΟΛΙΑ
Είναι μία ήπια θερμή συνταγή, αρωματική, αφροδισιακή και πολύ θρεπτική. Ενισχύει την ενέργεια yin των νεφρών και της καρδιάς, αρκεί να μην υπάρχει πολύ φωτιά (διαφορετικά θα πρέπει να αφαιρεθούν τα ζεστά υλικά της συνταγής). Δεν καταναλώνεται ως βραδινό γεύμα.