ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ 25 τμχ
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
- 100 γρμ. αλεύρι σταρένιο
- 300 γρμ. αλεύρι ζέας ολικής
- 200 γρμ. αλεύρι καμούτ
- 350 ml χλιαρό νερό (ή όσο πάρει)
- 1 κ.γ. μαγιά χωρίς γλουτένη (από τα βιολογικά)
- 4 – 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι Μεσολογγίου
Για τη γέμιση
- 200 γρμ. τόνο Αλοννήσου θρυμματισμένο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 2 μέτρια καρότα τριμμένα
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ φινόκιο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο ή εστραγκόν
- Ξύσμα και χυμό ½ λεμονιού
- Λίγο ελαιόλαδο
- Λίγο ανθό αλατιού
- Λίγο πιπέρι λευκό
Για τη σος
- 200 γρμ. κρέμα σόγιας
- 1 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
- Ξύσμα ½ λεμονιού
- ½ κ.γ. πάπρικα
- Λίγο ελαιόλαδο
- Λίγο ανθό αλατιού
- Λίγο πιπέρι λευκό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη. Σε ένα λεκανάκι, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Ρίχνουμε τα αλεύρια (κοσκινισμένα), ανακατεύουμε, μετά το αλάτι και στο τέλος το λάδι. Ζυμώνουμε καλά για λίγα λεπτά το μείγμα, ώστε να γίνει μαλακό (αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ή αλεύρι), να μην κολλάει όμως στα χέρια μας, και το αφήνουμε σε μία ζεστή γωνιά σκεπασμένο να φουσκώσει για 20 -25 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τον τόνο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το καρότο, τη πιπεριά και τα μυρωδικά. Τα τοποθετούμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, τα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαραθούν τα υλικά. Τα αδειάζουμε στο μπολ, τα αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι, το λάδι και τα αναμειγνύουμε όλα μαζί πολύ καλά. Παίρνουμε το ζυμάρι, το χωρίζουμε σε 25 μπαλίτσες, ανοίγουμε τη κάθε μία μπαλίτσα απαλά με τα δάκτυλά μας, βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση και την κλείνουμε. Απλώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και τοποθετούμε ένα ένα τα πιροσκί. Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο c για 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Χτυπάμε τα υλικά της σος στο μπλέντερ και σερβίρουμε με τα πιροσκί (ζεστά ή κρύα).
ΣΧΟΛΙΑ
Είναι μία συνταγή νόστιμη, αρωματική, θερμή και χορταστική. Τονώνει τους νεφρούς και το ήπαρ, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα δύσπεπτη. Προσοχή όμως στην ποσότητα, σε όσους έχουν υγρασία. Ενδείκνυται περισσότερο για ψυχρές ιδιοσυγκρασίες. Για τις πιο θερμές, προτείνεται η αποφυγή του σκόρδου, το κρεμμύδι να είναι λίγο, καλά μαραμένο και το ξεπλένουμε με πολύ νερό μετά το σοτάρισμα, ενώ καθόλου πιπέρι.