ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 7-10 ΆΤΟΜΑ
Για τα ντολμαδάκια
- 300 γρμ. αμπελόφυλλα
- 300 γρμ. κινόα
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 καρότο
- 1 μικρό φινόκιο
- 1 κ.σ. μάραθο
- 2 κ.σ. άνηθο
- 2 κ.σ. μαϊντανό
- 2 κ.σ. δυόσμο
- 2 κ.σ. ντομάτα φρέσκια
- 1 χυμό λεμονιού
- Λίγο ελαιόλαδο
- Λίγο αλάτι
- Λίγο πιπέρι
- 1 φλ.τσ. ζωμό λαχανικών
- 700 ml βρασμένο νερό
Για το ντιπ
- 350 γρμ. γιαούρτι σόγιας σκέτο
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- Ξύσμα ½ λεμονιού
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Λίγο αλάτι
- Λίγο πιπέρι
- Λίγη γλυκιά πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε λίγα λίγα σε βραστό νερό που να τα σκεπάζει σε μία κατσαρόλα. Μόλις αλλάξουν το χρώμα τους και μαλακώσουν ελαφρώς (σε 1-2 λεπτά), τα σουρώνουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και μυρωδικά για τα ντολμαδάκια. Μετά, τα τοποθετούμε σε ένα μπολ, πλένουμε καλά την κινόα, την σουρώνουμε και την ρίχνουμε μέσα. Ραντίζουμε με λίγο λάδι, μισό χυμό λεμονιού, αλέθουμε το καρότο, τα κρεμμύδια και το φινόκιο στο μπλέντερ (χωρίς να τα λιώσουμε) και τα προσθέτουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής στο μπολ (εκτός το νερό και το ζωμό), ανακατεύοντας πάρα πολύ καλά. Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε στον πάτο της, μία στρώση αμπελόφυλλα (χρησιμοποιούμε τα πιο τραχιά ή τα πιο δύσμορφα). Παίρνουμε ένα πιάτο και επιλέγουμε ένα ένα αμπελόφυλλο (αν έχει κοτσάνι το κόβουμε, αν είναι μεγάλο το φύλλο το κόβουμε στη μέση), το απλώνουμε καλά, βάζουμε στο κέντρο του 1 κ.γ. από τη γέμιση που έχουμε φτιάξει, διπλώνουμε τη γέμιση ρολάροντας το ντολμαδάκι, ενώ ταυτόχρονα διπλώνουμε τα πλαϊνά του φύλλου (όχι πολύ σφικτά) προς τα μέσα, ώστε να καλυφθεί η γέμιση και να μην προεξέχει από πουθενά και να σχηματιστεί ένα μικρό ρολάκι. Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια ένα ένα στην κατσαρόλα κυκλικά, το ένα δίπλα στο άλλο, και όταν ολοκληρωθεί η πρώτη στρώση, συνεχίζουμε με τη δεύτερη κ.ο.κ. Όταν ολοκληρώσουμε την διαδικασία, καλύπτουμε τα ντολμαδάκια με ένα γυάλινο πιάτο ανάποδα (για να μην ανοίξουν κατά τη διάρκεια του βρασίματος), ανοίγουμε το μάτι, ρίχνουμε πάνω από το πιάτο το ζωμό, επιπλέον αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο, μισό χυμό λεμονιού, το βραστό νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας. Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε το μάτι σε μέτρια ένταση. Μαγειρεύουμε για 35 λεπτά, κλείνουμε το μάτι και μετά από λίγα λεπτά αφαιρούμε το πιάτο προσεκτικά από τα ντολμαδάκια. Ετοιμάζουμε το ντιπ σε ένα λεκανάκι, αναμιγνύοντας πολύ καλά όλα τα υλικά. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια σε πιάτα μαζί με λίγο ντιπ και ξύσμα λεμονιού από πάνω.
ΣΧΟΛΙΑ
Είναι μία αρωματική συνταγή, θερμή, κινητική και θρεπτική. Ενισχύει την ενέργεια qi και yin (αν αφαιρέσουμε το πιπέρι και μειώσουμε τα κρεμμύδια) του οργανισμού. Αν θέλουμε να κάνουμε πιο θερμή τη συνταγή, μπορούμε να προσθέσουμε σκόρδο στη γέμιση και στο ντιπ μπούκοβο.