Διάφορα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο διαλογισμός είναι μία μορφή πνευματικής συγκέντρωσης (ένα είδος προσευχής) η οποία ασκείται από αρχαιοτάτων χρόνων κυρίως στους πολιτισμούς της ανατολής, ενώ σήμερα εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο και πραγματοποιείται με τη βαθιά χαλάρωση, την απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων από το νου και τη συνειδητότητα του ατόμου. Μέσα από την διαδικασία του διαλογισμού ο οποίος χαρακτηρίζεται και υπερβατικός (πέρα από τον νου) επέρχεται πολύ σημαντική γνώση και εμπειρία που αφορά την ίδια την ύπαρξη του ατόμου, την έκτη αίσθηση και την ανώτερη επικοινωνία με τον εαυτό του χωρίς τη συμμετοχή των αισθητήριων οργάνων του ανθρώπου ή οποιασδήποτε άλλης πηγής πληροφόρηση. Γενικότερα, θεωρείται ένα μέσο ψυχικής γαλήνης, ευεξίας αλλά και ένα εργαλείο που μπορεί να σε φέρει σε κατάσταση Ζεν.

Για να μπορέσει ο άνθρωπος να διαλογιστεί, θα πρέπει να βρίσκεται αρχικά σε ένα ήσυχο μέρος στο χώρο του, ή ακόμα καλύτερα κοντά στην φύση (στο βουνό, στη θάλασσα, στο δάσος κλπ), να είναι απόλυτα χαλαρός και αυτό επιτυγχάνεται με τον έλεγχο της αναπνοής, η οποία πρέπει να είναι αργή και σταθερή. Επίσης θα πρέπει να είναι συνειδητός και συγκεντρωμένος ο νους στον εαυτό του ή σε μία εικόνα ή αντικείμενο και με εστιασμένη προσοχή ξεκινάει την διαδικασία της παρατήρησης.

Τα οφέλη του διαλογισμού είναι πολλά και αξιοσημείωτα. Πέρα από την ηρεμία, την εσωτερική γαλήνη, την αρμονία και την ισορροπία που εξασφαλίζουμε, αυτό που είναι εξίσου σημαντικό είναι η επιστροφή στον πυρήνα της ύπαρξής μας, δηλαδή το κέντρο μας. Επιπλέον, μέσα από αυτή τη βαθιά μυστικιστική διαδικασία, αποκτούμε την συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι είμαστε κάτι περισσότερο από τον κοινό καθημερινό εαυτό μας (επίγνωση). Κάτι που ζει μέσα του, τον παρατηρεί και τον κατευθύνει. Αναμφίβολα, όπως με την προσευχή, ενδυναμώνουμε και ενισχύουμε την ανιδιοτελή αγάπη και προσλαμβάνουμε φως και θεϊκή καθοδήγηση, έτσι ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τον διαλογισμό, αρκεί να εφαρμόζεται σε συχνή βάση, με πρόθεση και με εσωτερική σιωπή. Επιπλέον αυξάνονται οι αρετές του ανθρώπου και αναβαθμίζεται ο χαρακτήρας του μέσα από την βιωματική εμπειρία του διαλογισμού.

Εκτός των άλλων, ο διαλογισμός έχει εξαιρετικά οφέλη και σε οργανικό επίπεδο αφού εξαλείφει τις αρνητικές επιπτώσεις υπερέκκρισης της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης στον άξονα του στρες και τον εγκέφαλο. Εναρμονίζει τις λειτουργίες του οργανισμού και εξισορροπεί τα όργανα. Προσφέρει χαλάρωση και ευεξία, βελτιώνει την αναπνοή μας, ενώ ηρεμεί το νευρικό και μυικό σύστημα. Αυτό ευοδώνεται μέσα από την ροηκότητα και την εμπιστοσύνη στην συμπαντική νομοτέλεια καθώς επίσης στην διάθεση αλλαγής του βίου μας προς θετικότερες κατευθύνσεις στην ζωή, με γνώμονα πάντα την ανιδιοτελή ΑΓΑΠΗ!

Αναμφίβολα, υπάρχουν πολλά είδη διαλογισμού και διαφορετικές τεχνικές που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει και να εφαρμόσει στην καθημερινότητά του, ανάλογα τι του ταιριάζει ή έχει ανάγκη περισσότερο. Έτσι, έχουμε τον καθοδηγούμενο διαλογισμό, τον διαλογισμό της παρατήρησης, τον Αρχαγγελικό διαλογισμό, τον χαλαρωτικό διαλογισμό, τον διαλογισμό κάθαρσης αρνητικών μοτίβων και προγραμμάτων, διαλογισμό για προηγούμενες ζωές, διαλογισμό για καθαρισμό των τσάκρα, κρυσταλλικό διαλογισμό, διαλογισμό συγχώρεσης ή αγάπης, διαλογισμό αφθονίας κλπ. Κλείνοντας, σας προτείνω ενδεικτικά να ακολουθήσετε τον παρακάτω αρχαγγελικό διαλογισμό (από το youtube) για την αφθονία, αφού προετοιμαστείτε ανάλογα!

Μπορείτε να ακολουθήσετε, αν θέλετε, τον παρακάτω διαλογισμό “Απελευθέρωσης από τα Αρνητικά Συναισθήματα” από το youtube: https://www.youtube.com/watch?v=ZOnJ_lFQRYg

 

Πηγή:https://el.wikipedia.org