Υγεία & Ευεξία

ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΧΕΡΙΩΝ & ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ

Αναμφισβήτητα, η περίοδος που διανύει η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης είναι αρκετά δύσκολη, αφού καλείται να αντιμετωπίσει τη σαρωτική εισβολή ενός «καινούργιου» υιού (του γνωστού κορονοϊού) ο οποίος άμα τη εμφανίσει του, σκόρπισε τον φόβο και τον πανικό στον παγκόσμιο πληθυσμό. Εμείς οι άνθρωποι βέβαια, είμαστε υποχρεωμένοι, με νηφαλιότητα, να τηρήσουμε όλους τους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Επιστημονικής Ιατρικής Κοινότητας, για την αυτοπροστασία μας αλλά και την προστασία των συνανθρώπων μας.

Τελικά, τι σημαίνει ιός, ποια είναι η δομή του, από τι στοιχεία αποτελείται; Η απάντηση είναι η εξής: οι ιοί όπως και τα βακτήρια, οι μύκητες, τα πρωτόζωα, τα μικροφύκη, ονομάζονται μικροργανισμοί οι οποίοι είναι συνήθως μονοκύτταροι ζωντανοί οργανισμοί και δεν μπορούμε να τους διακρίνουμε με γυμνό μάτι. Οι μύκητες και τα πρωτόζωα έχουν διαφοροποιημένους πυρήνες με πυρηνικές μεμβράνες, για αυτό ονομάζονται ευκαρυωτικοί (έχουν πλήρως σχηματισμένο πυρήνα) μικροοργανισμοί. Oι ευκαρυωτικοί μικροοργανισμοί μοιάζουν βιοχημικά με τους ανώτερους οργανισμούς. Τα βακτηριακά κύτταρα δεν έχουν διαφοροποιημένο πυρήνα και ονομάζονται προκαρυωτικά (δεν έχουν σχηματισμένο πυρήνα). Οι ιοί δεν έχουν κυτταρική δομή και δε θεωρούνται ζώντες οργανισμοί, γιατί δεν διαθέτουν την ικανότητα να αυτοδιπλασιάζονται, να αυτοεπιδιορθώνονται ή να διατηρούνται σε κατάσταση ελάχιστης εντροπίας (η τάση προς αταξία, αποσύνθεση και αποδιοργάνωση, η ροπή προς την εξάντληση της ενέργειας, την παύση της ζωής).

Ο ιός είναι παθογενετικός παράγοντας που δρα μολύνοντας τα κύτταρα ενός οργανισμού, ενσωματώνοντας το γενετικό του υλικό στο γονιδίωμα αυτών και χρησιμοποιώντας για τον πολλαπλασιασμό του, τους μηχανισμούς αντιγραφής, μεταγραφής και μετάφρασης του κυττάρου, όπως και τα περισσότερα ένζυμα που χρειάζεται για την επιβίωση του. Πολλαπλασιάζονται ζώντας παρασιτικά μέσα σε κύτταρα. Οι ιδιότητες των βακτηρίων και των ιών αποτελούν αντικείμενο ερευνών πολλών επιστημονικών κλάδων (ιατρικής, βιοχημείας, γενετικής, μοριακής βιολογίας κ.λπ) κι αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτών.

Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει δυνητικά ο ιός εξαρτώνται μερικώς από την αναγεννητική ικανότητα του μολυσμένου ιστού μέσω της κυτταρικής διαίρεσης. Αν για παράδειγμα ασθενήσουμε από κρυολόγημα, η θεραπεία είναι πλήρης, καθώς οι ιοί μολύνουν τον επιθηλιακό ιστό της αναπνευστικής οδού, που μπορεί να αναπλαστεί αποτελεσματικά. Σε άλλες περιπτώσεις προσβάλλονται μη αναπλάσιμα κύτταρα – π.χ. τα νευρικά κύτταρα από την πολιομυελίτιδα, και συνεπώς, προκαλείται μόνιμη βλάβη.

Ο νέος πανδημικός κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μπορεί να είναι ασυμπτωματικός, ή να εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα με εκείνα ενός κοινού κρυολογήματος. Εκδηλώνει όμως, πιο ταχεία και επιθετική συμπεριφορά (από τη γρίπη ή το κρυολόγημα), έως και αναπνευστικές λοιμώξεις, πνευμονία, δυσκολία στην αναπνευστική οδό, προξενώντας ακόμη και τον θάνατο σε σοβαρές επιπλοκές ή σε παρουσία υποκείμενων νοσημάτων.

Αν εμείς οι άνθρωποι έχουμε, περισσή ενσυναίσθηση, επίγνωση, συνειδητοποίηση της επικρατούσας κατάστασης και διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τον φόβο και το άγχος που μπορεί να δημιουργηθεί εξαιτίας του ιού. Επιπλέον, αν δούμε τα θετικά που προκύπτουν από αυτόν τον παγκόσμιο συναγερμό και εστιάσουμε σε αυτά, ή αν αφουγκραστούμε το μήνυμα αυτής της καινούργιας συνθήκης που έχει νομοτελειακή και αναπόφευκτη εξέλιξη, ενδεχομένως να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και συμπεριφορά απέναντι στην πολύπαθη φύση. Ας φερθούμε λοιπόν, εκούσια πιο ευγενικά, βάζοντας φρένο στον αλόγιστο καταναλωτισμό και στην ρύπανση του περιβάλλοντος με τη παρουσία ρύπων σε αυτό. Τότε η φύση ολόκληρη, θα μπορέσει να αναπνεύσει και να κάνει μία ουσιαστική επανεκκίνηση έχοντας εμάς συμμάχους και αρωγούς.

Το γνωστό σύνθημα που επικρατεί αυτή την εποχή «Μένουμε Σπίτι», είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να αποδείξουμε ότι σεβόμαστε την φύση, το περιβάλλον και γενικότερα το οικοσύστημα στο οποίο ζούμε και εμείς οι ζώντες οργανισμοί (οι άνθρωποι), συμβάλλοντας έτσι σε ένα μεγάλο βαθμό στην ισορροπία του. Εκτός αυτού, μένοντας στο σπίτι μας για όσο χρειαστεί και αξιοποιώντας δημιουργικά, τον χρόνο που μας δίνεται, θα ανακαλύψουμε νέες πτυχές του εαυτού μας (όπως π.χ. μέσα από την ενδοσκόπηση, τον διαλογισμό ή την προσευχή, την επαφή με την οικογένειά μας, την προσφορά μέσα από την φροντίδα των δικών μας ανθρώπων που έχουν ανάγκη, τη μελέτη, την ασχολία με τα λουλούδια, τη μαγειρική, το παιχνίδι, το διαδίκτυο, βλέποντας ταινίες, την γυμναστική, τη yoga κ.λπ).

Με αυτόν τον τρόπο θα αναπτύξουμε δεξιότητες, θα ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και την φιλαλληλία, θα ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο απέναντι στους συνανθρώπους μας, θα ισχυροποιήσουμε τον εαυτό μας και την προσωπικότητας μας, αλλά ταυτόχρονα θα ενεργοποιήσουμε και τις άμυνες μας, ώστε να είμαστε σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα και πιο δυνατοί σε οποιαδήποτε άλλη επερχόμενη «απειλή» κι αν έρθουμε αντιμέτωποι στο μέλλον.

Η σύγχρονη Βιοτεχνολογία άνοιξε νέους ορίζοντες στην παραγωγή εμβολίων και ορισμένων άλλων φυσικών αντιικών παραγόντων όπως οι ιντερφερόνες. Για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχουν ήδη ξεκινήσει κλινικές μελέτες για νέα φάρμακα, επίσης για το εμβόλιο (αν και λέγεται ότι είναι ήδη έτοιμο και έχει προηγηθεί το πειραματικό στάδιο), ενώ το ανθελονοσιακό φάρμακο χλωροκίνη που το πρωτοξεκίνησε η Κίνα (εκτός από τα παραδοσιακά της βότανα) είχε δώσει αρχικά, ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην ιατρική κοινότητα σε συνδυασμό με άλλες φαρμακευτικές ουσίες. Βέβαια, το αντιικό φάρμακο της ρεμδεσιβίρης (remdesivir) είναι αρκετά υποσχόμενο κατά των συμπτωμάτων της νόσου.

Η κινέζικη ιατρική όπως και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά και συμπληρωματικά στις παραπάνω φαρμακευτικές αγωγές, ανάλογα βέβαια τα συμπτώματα και την σοβαρότητα της κατάστασης του εκάστοτε ασθενούς. Γι αυτό, για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να αναλυθούν στο συγκεκριμένο άρθρο, δεδομένου ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, η θεραπεία εξατομικεύεται, ενώ κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθηση και η οδηγία από τον θεράποντα ιατρό.

Αυτό όμως που μπορούμε να προτείνουμε, σε περίπτωση που χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό υλικό για την απολύμανση και τον καθαρισμό επιφανειών του χώρου σας ή των χεριών σας, για την αντιμετώπιση των μικροβίων, είναι 2 συνταγές αντίστοιχα, τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι σας εύκολα και με απλά υλικά.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 200 ml οινόπνευμα 95ο
  • 10 ml οξυζενέ 3%
  • 30 ml νερό βρασμένο ή ανθόνερο ρίγανης (αντιμικροβιακή)
  • 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού
  • 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
  • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο teatree
  • 1 μπουκάλι γυάλινο καραμελέ των 250 mlμε βαποριζατέρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το οινόπνευμα και προσθέτουμε το οξυζενέ. Στη συνέχεια, ρίχνουμε αποσταγμένο νερό, ή ανθόνερο ρίγανης, ή νερό που έχουμε βράσει και το έχουμε αφήσει να κρυώσει. Τέλος, βάζουμε τα αιθέρια έλαια, αναμειγνύουμε καλά τα υλικά και τα ρίχνουμε αμέσως στο μπουκάλι σφραγίζοντας  με το βαποριζατέρ. Ψεκάζουμε σε οποιαδήποτε επιφάνεια του χώρου μας, χρησιμοποιώντας ένα πανάκι.

ΣΧΟΛΙΑ

Η παραπάνω συνταγή είναι αρκετά δυνατή και προσφέρει επαρκή αντισηπτική δράση σε κάθε επιφάνεια του σπιτιού μας ή του επαγγελματικού μας χώρου!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 200 ml οινόπνευμα95ο
  • 20 ml αλόη βέρα
  • 20 ml νερό βρασμένο ή ανθόνερο ρίγανης (αντιμικροβιακή)
  • 10 mlβιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ)
  • 5 ml φυτική γλυκερίνη
  • 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού
  • 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
  • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
  • 1 μπουκάλι γυάλινο καραμελέ των 250 ml με αντλία

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το οινόπνευμα και προσθέτουμε τη γλυκερίνη, Στη συνέχεια, ρίχνουμε την αλόη, αποσταγμένο νερό, ή ανθόνερο ρίγανης, ή νερό που έχουμε βράσει και το έχουμε αφήσει να κρυώσει. Τέλος, βάζουμε την βιταμίνη Β5, τα αιθέρια έλαια, αναμειγνύουμε καλά τα υλικά και τα ρίχνουμε στο μπουκάλι με την αντλία, σφραγίζοντας καλά το αντισηπτικό μας.

ΣΧΟΛΙΑ

Η παραπάνω συνταγή είναι αρκετά δυνατή και προσφέρει επαρκή αντισηπτική δράση στα χέρια μας, με ενυδατικούς και μαλακτικούς παράγοντες, προστατεύοντας έτσι τον επιδερμικό φραγμό! Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε οινόπνευμα, αυξάνουμε την αλόη σε ποσότητα (200 ml) και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Απλά, το αντισηπτικό μας θα είναι ήπιο.

Υ.Σ.: Πριν την παρασκευή των αντισηπτικού στο σπίτι, μπορούμε συμβουλευτούμε πρώτα τον γιατρό μας ή τον φαρμακοποιό μας.

 

Πηγή: https://el.wikipedia.org, https://www.onmed.gr/ygeia