Βοτανοθεραπεία Για Όλους

 

Το σεμινάριο «Βοτανοθεραπεία Για Όλους» θα πραγματοποιηθεί σε 3 Σαββατοκύριακα και θα αφορά στα Ελληνικά, Ευρωπαϊκά, Κινέζικα και Ινδικά βότανα. Μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ακόμα και κάποιος που δεν έχει γνώσεις σε κάποια θεραπευτική τέχνη! Οι ημερομηνίες και ο τρόπος επικοινωνίας θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα!

 

Τι είναι τα Βότανα?

Από την αρχαιότητα, βότανα αποκαλούσαν όλα τα φαρμακευτικά φυτά στα οποία οι άνθρωποι απέδιδαν θεραπευτικές ή και μαγικές ιδιότητες από τη στιγμή που θα που εισέλθουν στον οργανισμό ενός πάσχοντος ή εφαρμόζοντας τα, εξωτερικά ως επίθεμα ή κατάπλασμα! Ο στόχος και η πρόθεση ήταν η ανακούφιση και η θεραπεία από οποιαδήποτε ασθένεια.

Όλα τα βότανα, είτε ελληνικά, είτε κινέζικα, είτε οποιασδήποτε προέλευσης, κατά τη μάσηση παρουσιάζουν πικρή, γλυκιά, πιπεράτη, στυφή ή και αρωματική γεύση. Επίσης, η θερμική δράση τους μπορεί να θεωρείται ψυχρή, κρύα, δροσερή, ζεστή, ακόμα και ουδέτερη. Αυτές οι κατηγορίες, καθιστούν κάθε βότανο μοναδικό και με ιδιαίτερη θεραπευτική δράση το καθένα.

Πολλοί θεραπευτές και γιατροί ασχολήθηκαν στο παρελθόν με τη φυτοθεραπεία. Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης (460 – 377 π.Χ.) στα συγγράμματα του, που αποδίδονται στην εμπειρία του, αναφέρει 400 δείγματα φαρμακευτικών ουσιών από φυτά. Ο Γαληνός (129 – 199 μ.Χ.), παρασκεύασε τα φυσικά θεραπευτικά σχήματα, που ονομάστηκαν «Γαληνικά σκευάσματα», τα οποία ίσχυαν έως τον 18ο αιώνα. Συνέγραψε 300 περίπου βιβλία, σε ένα από τα οποία αναφέρεται στα φυτά με αλφαβητική σειρά. Ο Διοσκουρίδης (Κιλικία 1ος μ.Χ. αι.) θεωρείται ο «θεμελιωτής της φαρμακολογίας». Επιπλέον, η κινεζική φαρμακοποιία Pen Tsao περιλαμβάνει χιλιάδες συνταγές με βότανα. Ο Shen Nong Ben Cao Jin (250 μ.Χ.) έχει γράψει 40 τόμους Κινεζικής Ιατρικής. Ο Li Shizen έγραψε την φαρμακοποιία Ben Ca Cang Mu, στα 1596, με 1894 συνταγές. Ο αξιόλογος Αβικέννας, πέρσης μουσουλμάνος ιατροφιλόσοφος του 11ου αιώνα και της Ελληνο – Αραβικής ιατρικής σχολής. Το βιβλίο του«Κανών» περιέχει 1000 περίπου φυτά, ενώ έχει γράψει και άλλα βιβλία σχετικά με φαρμακευτικά φυτά και πάρα πολλοί σπουδαίοι γιατροί, θεραπευτές και σαμάνοι ανά τον κόσμο έχουν συγγράψει και ασχοληθεί θεραπευτικά με τα βότανα μέχρι σήμερα!

Η τέχνη της βοτανοθεραπείας γενικά, απαιτεί πολύ καλή γνώση των βοτάνων και προσωπική ενασχόληση με αυτά, ώστε να κατανοηθεί η φύση τους, οι ιδιότητές τους, η συνέργεια με άλλα βότανα ή φαρμακευτικές ουσίες, ο βαθμός τοξικότητας που μπορεί να έχουν, αλλά και η σωστή χρήση αυτών σε οποιαδήποτε μορφή κι αν εφαρμόζονται από έναν έμπειρο βοτανοθεραπευτή.

Στο σεμινάριο αυτό, θα ασχοληθούμε με τα πιο σημαντικά βότανα από όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούνται στην θεραπευτική τέχνη. Θα αναλύσουμε την θερμική τους δράση, τις ιδιότητες, τη σωστή χρήση τους, τις αντενδείξεις, διάφορες συνταγές, τους τρόπους που μπορούμε να εφαρμόσουμε τα βότανα στην καθημερινότητά μας ή επικουρικά (με την φαρμακευτική αγωγή) σε παθολογίες και όπου μας επιτρέπεται!

 

Πηγή: https://el.wikipedia.org