Ενεργειακή ΔιατροφήΣυνταγές

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ 12-15 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 2 φλ.τσ. αλεύρι ζέας ολικής άλεσης
  • 2 φλ.τσ. αλεύρι καλαμποκιού
  • 2 ½ φλ.τσ. νερό
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι θαλασσινό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 400 γρμ. σπανάκι
  • 2 μέτρια πράσα
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • ½ ματσάκι μάραθο
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 2 κ.σ. δυόσμο
  • ¼ κατσικίσια φέτα (προαιρετικά)
  • 2-3 αυγά χτυπημένα (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. ρύζι basmati αναποφλοίωτο (μουλιασμένο αποβραδίς)
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι θαλασσινό
  • Λίγο λεμονοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφού πλύνουμε καλά όλα τα χορταρικά, τα στραγγίζουμε και μετά τα ψιλοκόβουμε. Στη συνέχεια αλατίζουμε το σπανάκι, το ανακατεύουμε και το στύβουμε πολύ καλά. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα χόρτα και μυρωδικά. Ρίχνουμε τη φέτα, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το ρύζι και το πιπέρι (αν δεν βάλουμε φέτα, θα προσθέσουμε λίγο αλάτι) και τα αναμειγνύουμε όλα μαζί. Μετά, σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης, τα ανακατεύουμε ώστε να γίνουν ένας χυλός (σχετικά πηχτός). Παίρνουμε ένα ταψί (υπολογίζοντας το μέγεθος της πίτας 2 δάχτυλα περίπου), το λαδώνουμε και απλώνουμε με 1 κουτάλι τα 2/3 του χυλού σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ακολούθως, ρίχνουμε τη γέμιση και την στρώνουμε με τα χέρια μας, ώστε να καλύψει τον χυλό. Προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου μισό φλ.τσ.) στον υπόλοιπο χυλό για να αραιώσει, ανακατεύουμε και περιχύνουμε το ταψί. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο c για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά. Έπειτα από λίγα λεπτά, μπορούμε να τη κόψουμε και να τη σερβίρουμε!

ΣΧΟΛΙΑ

Είναι μία αρωματική, θρεπτική, ήπια κινητική και χορταστική συνταγή. Ενισχύει το στοιχείο ξύλο και συγκεκριμένα το yin του ήπατος αλλά και της καρδιάς (σύμφωνα με την TCM). Μαζί με το τυρί και τα αυγά πρόκειται για μία πλήρης τροφή, αφού περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λαχανικά, λιπαρά και φυτικές ίνες). Αποφεύγουμε τον συνδυασμό σπανάκι-φέτα μόνο σε περίπτωση υπάρχουσας υγρασίας και όταν έχουμε χαμηλό σίδηρο ή ασβέστιο, γιατί το ένα μέταλλο εμποδίζει την απορρόφηση του άλλου. Επίσης, αν έχουμε δυσπεψίες-φουσκώματα ή ανεπάρκεια της ενέργειας qi του σπλήνα, αποφεύγουμε το αλεύρι ολικής άλεσης, το αναποφλοίωτο ρύζι και τη φέτα.