Ενεργειακή ΔιατροφήΣυνταγές

ΦΑΚΕΣ BELUGA ΜΕ ΡΥΖΙ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ 5-6 ΆΤΟΜΑ

ΥΛΙΚΑ

  • ¾ φλ.τσ. φακές beluga
  • ½ φλ.τσ. ρύζι μαύρο
  • ½ φλ.τσ. ρύζι basmati
  • 2 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • ½ φλ.τσ. ντομάτα τριμμένη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια μικρά ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο φύλλο δάφνης
  • 2 κ.σ. μαϊντανό (τα φύλλα) ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κοφτό θυμάρι
  • Λίγο μηλόξυδο ή ξύδι ρυζιού
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι θαλασσινό
  • Λίγο λεμονοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά και τις φακές, τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει. Προσθέτουμε όλα τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα και την ντομάτα, να πάρουν βράση για 20 λεπτά (αν χρειαστεί ρίχνουμε νερό ώστε να τις κρατάμε ζουμερές). Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τα 2 είδη ρυζιού και σοτάρουμε χωρίς λάδι, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να χρυσίσουν.  Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με τις φακές. Προσθέτουμε την δάφνη, το θυμάρι, τον μαϊντανό, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να βράσει το μείγμα για 20 λεπτά, αναδεύοντας συνεχώς, για να μην κολλήσει (φροντίζουμε το φαγητό να είναι χυλωμένο). Στην συνέχεια ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε το φακόρυζο και μετά από 3 λεπτά σβήνουμε το μάτι και σερβίρουμε!

ΣΧΟΛΙΑ

Η παραπάνω συνταγή είναι εξαιρετικά θρεπτική και ισορροπημένη, αφού μας προσφέρει μία υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ιδανική και για τους χορτοφάγους. Επιπλέον, ενισχύει το δίκτυο των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, αλλά και το yin της καρδιάς, σύμφωνα με την ενεργειακή διατροφή. Ο συνδυασμός αυτός (φακές-ρύζι) καθιστά το φαγητό πιο εύπεπτο, βιοδιαθέσιμο και αφομοιώσιμο (Βλέπε το άρθρο «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ»!