ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΗΛΙΚΙΔΗ
(Υπεύθυνος εκπαίδευσης ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και του περιοδικού ΠΑΙΩΝΙΑ)
Η πιο τολμηρή υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε με δεδομένο επίσης ότι την εποχή του Ιπποκράτη στο νησί που γεννήθηκε την Κω γνώριζαν την καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα, τον οποίο ονόμαζαν σηρ (μετάξι) και τους ανθρώπους από τους οποίους πήραν την τέχνη, τους ονόμαζαν Σήρες (πρόκειται πιθανόν για τους Κινέζους), είναι ότι ήδη την εποχή του Ιπποκράτη οι Κινέζοι είχαν έρθει σ΄επαφή με τους Έλληνες. Άλλωστε η καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα είναι ένα αδιάσειστο στοιχείο, γιατί δεν μπορούσαν να το΄χουν πάρει παρά μόνο από τους Κινέζους, αφού αυτοί γέννησαν την τέχνη του μεταξιού.
Η πιο επιεικής υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε γι΄ αυτήν την σύμπτωση είναι ότι οι Έλληνες και Κινέζοι εφαρμόζοντας μια παρόμοια τεχνική (φλεβοτομία οι Έλληνες, Βελονισμό οι Κινέζοι) κατέληξαν στα ίδια κανάλια πάνω στο ανθρώπινο σώμα.
Επιπλέον οι ομοιότητες μεταξύ των Ιπποκρατικών και Κινέζικων Μεσημβρινών είναι πολλές, ιδιαίτερα μεταξύ του πρώτου ζεύγους Μεσημβρινών του Ιπποκράτη και του Πρωτεύοντα Μεσημβρινού της Ουροδόχου Κύστης Tai Yang ποδιού.
Μια ακόμη πιο τολμηρή υπόθεση κάνει ο Paul Unschuld ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Qi Po, ο Υπουργός υγείας ο οποίος διδάσκει τον κίτρινο Αυτοκράτορα είναι πολύ πιθανό να είναι ο Ιπποκράτης ή κάποιος απόγονος αυτού, με το όνομα Ιπποκράτης.
Πράγματι την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (356-323π.Χ.) όταν ο Ελληνικός πολιτισμός έφτασε στα πέρατα του κόσμου, συνάντησε τους Κινέζους στα σύνορα της Βακτριανής (σημερινό Τατζικιστάν, Β. Αφγανιστάν).
Εκεί ο πρώτος εγγονός του Ιπποκράτη, ονόματι επίσης Ιπποκράτης, ήταν γιατρός της Ρωξάνης, πρώτης συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην ακριτική αυτή περιοχή όπου φτάνει γεωγραφικά, η σύγχρονη Κίνα, είναι πολύ πιθανόν να υπήρξε επαφή μεταξύ των κινέζων και των Ελλήνων γιατρών και μάλιστα μεταξύ ενός Ιπποκράτη και των Κινέζων. Άλλωστε όπως αναφέρει ο Paul Unschuld (στο έργο του Chinese Medicine) to “Huang Di Nei Jing So Wen” έχει γραφτεί πολύ μεταγενέστερα (160 π.Χ.) της Ελληνικής παρουσίας στα δυτικά σύνορα της Κινέζικης Αυτοκρατορίας. Ήδη λοιπόν κατά την εποχή του Ιπποκράτη η ιατρική γνώση θα΄ χε σίγουρα μεταφερθεί εκατέρωθεν. Έτσι προέκυψαν κατά πάσα πιθανότητα οι ομοιότητες μεταξύ των Ελληνικών και των Κινέζικων Μεσημβρινών.
Το γεγονός αυτό, της επαφής μεταξύ των δύο πολιτισμών, Ελλήνων και Κινέζων, είναι κάτι το οποίο επαναλαμβάνεται ανά τους αιώνες. Ως μέρος αυτής της ιστορικής νομοτέλειας , το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και ενσαρκώνεται σήμερα μέσα στα πλαίσια της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα μέσα στο οποίο καλλιεργείται και διαδίδεται η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, ενώ ταυτόχρονα και εξ’ αιτίας της Κινέζικης Ιατρικής, αναβιώνεται και η αρχαία Ελληνική Ιατρική, έτσι όπως ξεκινάει από την διδασκαλία του Ιπποκράτη.
Η Ιπποκρατική Ιατρική ή επί της ουσίας αρχαία Ελληνική ιατρική έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια σε κατάσταση απαξίωσης. Η σύγχρονη Δυτική Ιατρική, με την τεχνολογική της υπεροπλία, μας έκανε να πιστέψουμε ότι γνωρίσαμε την ανθρώπινη φύση πολύ καλύτερα από τους προγόνους μας. Παρά τα δεδομένα αυτά, η σύγχρονη Δυτική Ιατρική στον τομέα της θεραπείας υστερεί , γεγονός το οποίο οφείλεται στην ηθική ανεπάρκεια των λειτουργιών της, αφού ο ασθενής γίνεται έρμαιο και αντικείμενο εκμετάλλευσης ενός πολύπλοκου ιατρικού συστήματος.
Βλέπε ολόκληρο το άρθρο στο περιοδικό «ΠΑΙΩΝΙΑ» ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΤΕΥΧΟΣ 16ο