Υγεία & Ευεξία

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΧΟΜΑΣΑΖ & Η ΗΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο ήχος είναι η αίσθηση που προκαλείται λόγω της διέγερσης των αισθητηρίων οργάνων της ακοής από μεταβολές πίεσης του ατμοσφαιρικού αέρα. Αυτές οι μεταβολές διαδίδονται με τη μορφή ηχητικών κυμάτων. Τα ηχητικά κύματα παράγονται από σώματα που εκτελούν μηχανικές ταλαντώσεις (δονήσεις), δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, και επομένως χαρακτηρίζονται ως μηχανικά κύματα (ελαστικότητας) που μεταφέρουν μηχανική ενέργεια.

Για τη μετάδοση των κυμάτων είναι απαραίτητη η ύπαρξη κάποιου υλικού μέσου μεταξύ πομπού και δέκτη. Το μέσο μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε κατάσταση ύλης  (στερεό, υγρό, αέριο ή πλάσμα) καθώς ο ήχος δεν διαδίδεται στο απόλυτο κενό.

Η αντίληψη του ήχου αποτελεί βασική αίσθηση σε πολλούς οργανισμούς και πραγματοποιείται μέσω της ακοής. Στον άνθρωπο η ακοή εκτείνεται για ήχους με συχνότητα μεταξύ 20 Hz και 20.000 Hz. Το εύρος αυτό διαφέρει και σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου παρατηρείται μείωση της αντίληψης υψηλών συχνοτήτων.

Το ηχομασάζ βρίσκει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων (πάνω από 5000 χρόνια) στην ανατολή και συγκεκριμένα στην Ινδία, όπου σύμφωνα με την ανατολική θεωρία, ο άνθρωπος προήλθε από τον ήχο, ενώ η σύστασή του αποτελείται από νερό κατά 70-75%. Ουσιαστικά πρόκειται για μία ήπια, χαλαρωτική μέθοδο η οποία εφαρμόζεται πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Οι λεπτές δονήσεις που προέρχονται από τις ηχητικές και επομένως δονητικές ηχογαβάθες, σταδιακά εξαπλώνονται σε όλο το σώμα.

Ο διπλωματούχος φυσικός μηχανικός Peter Hess ταξίδεψε στο Νεπάλ, το Θιβέτ και την Ινδία. Γνώρισε τους ήχους μέσα από τις ηχογαβάθες και μετά από πολλά χρόνια έρευνας και πρακτικής, δημιούργησε το 1984 στην Γερμανία το ινστιτούτο «Peter Hess» με ολιστικές μεθόδους ευεξίας, χαλάρωσης και θεραπείας μέσα από το ηχομασάζ και την ηχοθεραπεία. Εξαπλώθηκε σιγά σιγά σε όλον τον κόσμο μέσα από τους άρτια καταρτισμένους και πιστοποιημένους ηχοθεραπευτές και δασκάλους που εκπαίδευσε.

Στο ηχομασάζ χρησιμοποιούνται ειδικές ηχογαβάθες (από ειδικά κράματα μετάλλων υψηλής ποιότητας) όπου τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του σώματος (ανάλογα τις ανάγκες του δέκτη) στις οποίες γίνονται απαλές κρούσεις σε αργό και ήρεμο ρυθμό, με συγκεκριμένες τεχνικές. Ο Peter Hess περιγράφει την επίδραση των ήχων στο σώμα με μια παραστατική εικόνα: “Αν αφήσουμε μια πέτρα να πέσει στα νερά μιας μικρής λίμνης, δημιουργούνται ομόκεντροι κυματισμοί, όπου εξαπλώνονται σ’ ολόκληρη τη λίμνη. Μ’ αυτό τον τρόπο κάθε μόριο του νερού μπαίνει σε κίνηση». Αντίστοιχα συμβαίνει το ίδιο και στο σώμα μας με το ηχομασάζ, αν αναλογιστούμε το νερό που υπάρχει εσωτερικά στον οργανισμό μας, όπου μέσα από αυτές τις επωφελείς δονήσεις που μεταφέρονται στο σώμα, παράγονται ηχητικά κύματα τα οποία αγκαλιάζουν τον δέκτη, κινούν την ενέργεια του νερού μέσα μας, ενώ τα υγιή κύτταρα αρχίζουν να δονούνται.

Οι απαλές και μελωδικές ηχητικές δονήσεις των ηχογαβαθών «αιχμαλωτίζουν» το σώμα, το νου και την ψυχή κατά τη διάρκεια ενός ηχομασάζ. Οι ειδικά σχεδιασμένες ηχογαβάθες του Peter Hess, τοποθετούνται προσεκτικά πάνω στο σώμα και πάνω από τα ρούχα. Η όλη διαδικασία βασίζεται σε ένα σύστημα που δοκιμάστηκε στην πράξη για περισσότερα από 30 χρόνια, το οποίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ανθρώπων, επιδιώκοντας την φροντίδα και ενισχύοντας την υγεία τους.

Μετά από εμπειρίες δεκαετιών ο Peter Hess οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι το ηχομασάζ, απευθύνεται στη ψυχή, το νου και το σώμα, ενώ έχει τα εξής θετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό:

 • Προκαλεί βαθιά χαλάρωση
 • Ενισχύει την εμπιστοσύνη του ανθρώπου
 • Οι μυϊκές και νοητικές εντάσεις απελευθερώνονται
 • Διευκολύνει στο να αποβάλλουμε περιττά πράγματα σωματικά & νοητικά
 • Συμβάλλει στην προώθηση της υγείας: εναρμόνιση, αναγέννηση, αναζωογόνηση
 • Η παραγωγή των ήχων βοηθάει στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών
 • Βοηθάει στην δημιουργία νέων νευρικών συνάψεων
 • Χρήσιμο στην αποκατάσταση ανθρώπων μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Υποστηρίζει και βελτιώνει την αυτογνωσία
 • Βοηθάει στην διαχείριση των συναισθημάτων και την έκφρασή τους
 • Ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την δημιουργικότητα και τα κίνητρα
 • Προωθεί την χαρά στην ζωή μας και την δημιουργία
 • Έχει θετικές επιδράσεις στο στρες και το άγχος
 • Λειτουργεί προληπτικά και θεραπευτικά ως συμπληρωματική μέθοδος σε πολλά θέματα.

Το ηχομασάζ έχει λίγες αντενδείξεις, λόγω της εσωτερικής κίνησης της ενέργειας που προκαλεί. Επομένως: δεν χρησιμοποιείται σε άτομα με βηματοδότη, σε εγκύους τους πρώτους τρεις μήνες και σε άτομα που έχουν όγκο. Η συνεργασία όμως με τις κατάλληλες ιατρικές ειδικότητες θα λύσει αυτά τα θέματα.

Όσον αφορά τα παιδιά, συχνά παρατηρείται σε κάποια από αυτά προβληματική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της μάθησης και του παιχνιδιού. Το ηχομασάζ του Peter Hess έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στην πράξη ως προς την ενίσχυση της ικανότητας αυτοσυγκέντρωσης, της επιμονής και της χαλάρωσης. Μέσα από την πολυετή εμπειρία στην θεραπευτική παιδαγωγική και στην ηχοπαιδαγωγική σε ανθρώπους με ή χωρίς ειδικές ανάγκες, έχει διαμορφωθεί μια πολύμορφη γκάμα προσεγγίσεων, τις οποίες προσπαθούν να μεταδώσουν οι ηχοθεραπευτές μέσω του παιχνιδιού. Ειδικά όταν δουλεύουν με παιδιά, χρειάζονται πολλές πηγές για να δράσουν άμεσα και βοηθητικά. Κάποιες φορές είναι οι ιστορίες με ηχητική υπόκρουση και τα ταξίδια φαντασίας με την συνοδεία από ήχους που προάγουν την εσωτερική ηρεμία. Σε άλλες περιπτώσεις είναι ένα παιχνίδι με τους ήχους που βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση για την επίλυση προβλημάτων και τη μάθηση.

Επιπλέον, η ηχοθεραπεία ως συμπληρωματική μέθοδος, στηρίζεται στο ηχομασάζ και έχει τις ίδιες ευεργετικές επιδράσεις στο σώμα, ενώ θεωρείται ότι έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, την Κίνα, την Ινδία, το Θιβέτ (από το οποίο προέρχεται όπως λέγεται). Δεν είναι λίγες οι αναφορές στην αρχαία Ελλάδα για την σημασία της μουσικής, του ήχου και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο Θεός Απόλλωνας με την λύρα του, όπως και ο Ορφέας, ο Ασκληπιός με τους ήχους, οι διάφορες επωδές & παιάνες που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή ο Πλάτωνας και ο Πυθαγόρας κλπ για θεραπεία ψυχής και σώματος, ή οι βουδιστές μοναχοί στο Θιβέτ με τα κύμβαλα, τα γκονγκ κ.ά., οι ινδιάνοι με τα τύμπανα και τα σείστρα, οι ινδοί μέσα από την ράγκα (μελωδικό μέτρο) και την τάλα (ρυθμικό μέτρο) και άλλα πολλά.

Στην ηχοθεραπεία χρησιμοποιούμε εκτός από τις ηχογαβάθες, γκονγκ και διάφορα κρουστά όργανα σε ορισμένο τόνο και συγκεκριμένο τρόπο. Ουσιαστικά η ηχοθεραπεία είναι ένας κύκλος μετεκπαίδευσης στο ηχομασάζ. Στοχεύουμε σε βαθύτερα επίπεδα του οργανισμού μέσω των ήχων, όπου προάγεται η αυτογνωσία, αναπτύσσεται η αντιληπτική και συναισθηματική ικανότητα του ατόμου, οξύνεται ο νους, ενώ βιώνει εμπειρίες μέσα από καθοδηγούμενα ταξίδια φαντασίας και διαλογισμού.

Ο Peter Hess υποστηρίζει: «Ο ήχος της ηχογαβάθας αγγίζει το εσωτερικό μας, κάνει την ψυχή να ταλαντεύεται. Ο ήχος απελευθερώνει την ένταση, κινητοποιεί την αυτοθεραπευτική δύναμη και απελευθερώνει δημιουργικές ενέργειες».

 

Πηγές: https://www.peter-hess-institut.de, https://el.wikipedia.org