Η ινομυαλγία είναι ένα χρόνιο νόσημα, του οποίου δεν είναι γνωστή η αιτία εκδήλωσής του από την κλασσική ιατρική. Μπορεί όμως να ευθύνονται περιβαλλοντικοί, γενετικοί ή και ψυχολογικοί παράγοντες. Θεωρείται μια μορφή νευρολογικής διαταραχής ή ρευματισμού και πιο συγκεκριμένα εξωαρθρικού ρευματισμού που συνοδεύεται από πόνο στους μυς και όχι στις αρθρώσεις. Ο πάσχων από ινομυαλγία υποφέρει από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο καθώς οι μύες, οι τένοντες και οι ινώδεις ιστοί παρουσιάζουν άλγος, που συνυπάρχει με κόπωση και ενδεχομένως διαταραχές του ύπνου. Η ινομυαλγία έχει εξάρσεις και υφέσεις, ενώ μπορεί να εμφανίσει, εκτός από το άλγος, δυσκαμψία, πρήξιμο, μυρμήγκιασμα, αίσθημα ηλεκτρισμού, κάψιμο, αδυναμία κ.λπ.
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν:
- Ευαισθησία τοπικά σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.
- Δυσανεξία στο κρύο ή τη ζέστη
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Παχυσαρκία
- Κατάθλιψη
- Διαταραχές των γνωσιακών λειτουργιών (μνήμη, λόγος, διανοητική διαύγεια)
- Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
- Κεφαλαλγία
- Επώδυνα σύνδρομα μυοπεριτοναϊκού πόνου
Έρευνες σε ασθενείς με ινομυαλγία έχουν δείξει:
- Δυσλειτουργία νευροδιαβιβαστών και μεταβολές στην νευροενδοκρινική δραστηριότητα.
- Χαμηλότερα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνη και νοραδρεναλίνη που σχετίζονται με την αντίληψη του πόνου, τη ρύθμιση του ύπνου, τη διάθεση, ή το άγχος.
- Ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ασθενών, της ουσίας Ρ (αγγειοδιασταλτική ουσία των αγγείων) που ευθύνεται με τη σειρά της για τη μεγιστοποίηση του πόνου και την υπεραισθησία του δέρματος και των μυών, όσον αφορά στα επώδυνα ερεθίσματα.
Η ινομυαλγία είναι μια πάθηση – σύνδρομο, η οποία δεν είναι ορατή και συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή από το περιβάλλον του ασθενούς. Επιπλέον, ο πάσχων αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και σκεπτικισμό, ενώ θεωρείται ως τεμπέλης και υπερβολικός από το περιβάλλον του και ενίοτε από επαγγελματίες υγείας, γεγονός το οποίο προσθέτει επιπλέον ψυχολογικό και σωματικό πόνο. Ως εκ τούτου, συνήθως ταλαιπωρείται αρκετά χρόνια προτού λάβει τη σωστή διάγνωση.
Σύμφωνα με την Συμβατική Ιατρική, δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο συστήνεται φαρμακευτική αγωγή η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:
- Αντιεπιληπτικά (αναλγητικά φάρμακα, π.χ. Lyrica)
- Τρικυκλικά σκευάσματα (αντικαταθλιπτικά σε μικρή δόση) όπως: Cymbalta, Savella (είναι και τα δύο αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης).
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης (περπάτημα, αερόβια γυμναστική, κολύμπι κ.ά.).
Με βάση την Κινέζικη Ιατρική, ή ινομυαλγία θεωρείται κυρίως σύνδρομο ανέμου, αφού ο πόνος που την συνοδεύει είναι «μεταναστευτικός» σε διάφορα σημεία του σώματος. Ο πόνος είναι ένα μπλοκάρισμα της κυκλοφορίας της ενέργειας που μπορεί να οφείλεται σε εξωτερικούς παθογόνους παράγοντες όπως: ανεπάρκεια της yin ενέργειας, κρύο, ή υγρασία-φλέγμα. Ακόμα, υποστηρίζει ότι και εσωτερικοί παράγοντες (ψυχογενείς) όπως «συναισθήματα»: θυμός, οργή, οξυθυμία, απογοήτευση, μπορούν να μπλοκάρουν την ενέργεια και να προκαλέσουν πόνο. Άλλοι λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν την στάση της ενέργειας, είναι μια ακανόνιστη διατροφή ή η υπερβολική εργασία. Η TCM προτείνει, να αποκατασταθεί η συνολική ενεργειακή ισορροπία, αναζητώντας τη ρίζα του προβλήματος. Συνήθως τα ενεργειακά κανάλια που επηρεάζονται είναι αυτά του ήπατος, του σπλήνα, της καρδιάς και του νεφρού. Μέσω του βελονισμού, της φυτοθεραπείας, της μόξας, της “tuina” (μάλαξη), των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες, της καθημερινής πρακτικής του “Qi gong” και των βοτανικών συνταγών (“Da Qin Jiao Tang”, “Dang Gui Si Ni Tang”, “Sheng Shi Tang”, “Shi Quan Da Bu Tang” κ.λπ), μπορεί να επιτευχθούν καλά αποτελέσματα, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής, εφόσον ο πάσχων αναλάβει την ευθύνη που πρέπει και να συμμετάσχει ενεργά στην θεραπεία του με την βοήθεια του ειδικού θεραπευτή!
Οι Συμπληρωματικές-εναλλακτικές θεραπείες έχουν αποδειχτεί επίσης πολύ βοηθητικές στην ινομυαλγία, διότι συμβάλλουν στην ευεξία, στην βελτίωση των συμπτωμάτων και στην φυσιολογία του οργανισμού. Τέτοιες θεραπείες είναι: η συμβουλευτική θεραπεία, με τη μορφή της γνωστικής/συμπεριφορικής μεθόδου, η σωστή διατροφή, οι τεχνικές χαλάρωσης, η yoga, ο διαλογισμός, το μασάζ, η κρανιοιερή, η χειροπρακτική, η νευρο-ρεφλεξολογία, η μυοπεριτονιακή θεραπεία κ.ά.). Επιπλέον, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να κάνει χρήση φυτικών σκευασμάτων ή βοτάνων (και παράλληλα με την φαρμακευτική του αγωγή αν θέλει) για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων όπως π.χ.:
- Ισχυρή πολυβιταμίνη: Για την ενίσχυση του οργανισμού.
- B-Complex : Για την προστασία του νευρικού συστήματος και την μυοχαλάρωση.
- Μαλικό Μαγνήσιο: Για την χαλάρωση του μυοσκελετικού συστήματος και την μείωση του άλγους.
- Acetyl-L-Carnitine: Έχει θετική επίδραση σε διάφορες ασθένειες μυών, καθώς και στις καρδιακές παθήσεις.
- Γανόδερμα Λούσιντουμ (συμβάλλει στην καλή φυσική κατάσταση και την σωματική ικανότητα, ειδικά σε γυναίκες).
- Βιταμίνη D με Κ2 (λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της και της ενίσχυσης του μυοσκελετικού συστήματος).
- Συνταγή βοτάνων πόσιμη (ή και σε κηραλοιφή για εξωτερική χρήση) από: λεβάντα, boswellia, αρπαγόφυτο, κουρκουμά, μιλέτια, μέντα. Για αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση.
- Το συνένζυμο Q10 (ubiquinol): Συμβάλει θετικά στο νευρομυϊκό σύστημα.
- D-Ribose: Αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην διαδικασία παραγωγής ενέργειας και έχει ευεργετική δράση στο μυϊκό σύστημα.
- Ω3 λιπαρά οξέα: για το δέρμα, τους μύες, την καρδιά, τις φλεγμονές, τα κοιλιακά όργανα κλπ.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνταγογραφηθούν από έναν γιατρό ή ειδικό θεραπευτή, ώστε να εξατομικευτεί η θεραπεία και να δοθεί η κατάλληλη δοσολογία, με βάση τα συμπτώματα και την χρονιότητα του θέματος.
Πηγή: https://el.wikipedia.org, Giovanni Maciocia “The Foundations Of Chinese Medicine”