Ενεργειακή ΔιατροφήΣυνταγές

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΚΟΛΛΥΒΑ ΑΠΟ ΚΑΜΟΥΤ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ 4-5 ΆΤΟΜΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρμ. σιτάρι καμούτ
  • 130 γρμ. μαύρες σταφίδες
  • 100 γρμ. αμύγδαλα λευκά ανάλατα και ωμά
  • 100 γρμ. καρύδια ανάλατα και ωμά
  • 180 γρμ. ζάχαρη ραπαντούρα ή στέβια
  • 50 γρμ. σουσάμι καστανό
  • 50 γρμ. φρυγανιά κρίθινη τριμμένη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ρόδι
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 κ.γ. κορίανδρο σκόνη

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπλένουμε το καμούτ αποβραδίς και το βάζουμε σε ένα μπολ με νερό. Την άλλη μέρα το σουρώνουμε και το ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό που να το σκεπάζει και βράζουμε για 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι πολύ καλά και το στεγνώνουμε πάνω σε μία καθαρή πετσέτα ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία. Στην συνέχεια απλώνουμε σε ένα ταψάκι 1 λαδόκολλα, τοποθετούμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα και τα προθερμαίνουμε για 10 λεπτά στο φούρνο στους 150ο c μέχρι να χρυσίσουν (όχι να ροδίσουν). Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χονδροτρίβουμε στο μπλέντερ. Μετά, κόβουμε και καθαρίζουμε το ρόδι καλά, βγάζουμε τους σπόρους (χωρίς τη λευκή μεμβράνη) σε ένα μπολάκι. Παίρνουμε ένα λεκανάκι, αδειάζουμε τους ξηρούς καρπούς, το ρόδι, όλα τα υλικά της συνταγής και στο τέλος το καμούτ και ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε. Προσοχή: αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε το μείγμα στο ψυγείο, δεν προσθέτουμε τη ζάχαρη (οξειδώνονται τα κόλλυβα), μόνο όταν είναι να σερβίρουμε!

ΣΧΟΛΙΑ: Είναι μία θρεπτική, αρωματική και ελαφρώς κινητική συνταγή. Ενισχύει το yin της καρδιάς και των νεφρών. Μπορεί να καταναλωθεί ως πρωινό γεύμα ή οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα εκτός από το βράδυ! Επιπλέον το καμούτ έχει λιγότερη γλουτένη από το κλασσικό σιτάρι, γι αυτό είναι πιο εύπεπτο. Όσοι όμως θέλουν να αποφύγουν εντελώς τη γλουτένη, μπορούν να χρησιμοποιήσουν σπόρους φαγόπυρου, αμάρανθου ή yi yi ren!