Διάφορα

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 7 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΑ (ΤΣΑΚΡΑ)

Το ενεργειακό σύστημα των τσάκρα βρίσκει τις ρίζες του σε αρχαίους πολιτισμούς και σε κάθε γωνιά της γης. Η λέξη τσάκρα είναι σανσκριτική και σημαίνει τροχός. Τα ενεργειακά αυτά κέντρα περιστρέφονται συνεχώς με μεγάλη ταχύτητα και διαφορετική κατεύθυνση από τσάκρα σε τσάκρα, δίνοντας δίνες ενέργειας στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Κατανέμονται κατά μήκος της Σπονδυλικής στήλης, μπρος, πίσω, πάνω ή κάτω. Ουσιαστικά είναι λεπτοφυείς ενεργειακές πύλες συνειδητότητας, μη ορατές, που απορροφούν ζωογόνα ενέργεια (Qi) από το σύμπαν για να διευρυνθούν και να συντηρηθούν, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν διαύλους επικοινωνίας με το σύμπαν και τις κοσμικές ενέργειες. Το κάθε τσάκρα μπορεί να θεωρηθεί και νευρικό πλέγμα, το οποίο ανταποκρίνεται σε όργανα, λειτουργίες, μυς, αρτηρίες και αδένες. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά που κάνει ο Πλάτωνας (427 π.Χ. – 347 π.Χ.) στον «Τίμαιο» για τα τσάκρα και την επικοινωνία που έχουν μεταξύ τους η ψυχή και το πνεύμα με το σώμα, στην φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος (επικοινωνία του αιθερικού σώματος με το φυσικό σώμα).

Αν αυτό το ενεργειακό αλισβερίσι μεταξύ ανθρώπου-σύμπαντος διαταραχθεί, τότε τα τσάκρα θα είναι σε ανισορροπία. Αυτό επιδρά ανασταλτικά στο φυσικό μας σώμα, στο ενεργειακό μας πεδίο (στην αύρα) και αποκόπτεται η επικοινωνία με την ατομική ψυχή και την συμπαντική (αλλιώς “Anima mundi”, η «ψυχή του κόσμου» που συνδέει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς στον πλανήτη Γη). Όμως σε ένα άτομο το οποίο είναι πολύ πνευματικό, ο παραπάνω ενεργειακός σύνδεσμος είναι σε συναρμογή και συντονισμένος, ενώ τα τσάκρα ακτινοβολούν ως φωτεινές και λαμπερές σφαίρες ενέργειας.

Η εξισορρόπηση των ενεργειακών μας κέντρων ή σταθμών, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από πολλές θεραπείες (όπως ψυχοθεραπεία, ηχοθεραπεία, ρέικι, κβαντική, yoga, διαλογισμός, τεχνικές αναπνοής κλπ) ανάλογα τις ανάγκες του εκάστοτε θεραπευόμενου. Είναι σημαντικό τα τσάκρα να είναι σε αρμονία μεταξύ τους και καλή επικοινωνία, γιατί με αυτό τον τρόπο γίνονται προσβάσιμα και αποδεκτά από το σύμπαν και την θεϊκή παρουσία. Επιπλέον συμβάλλουν στην εύρυθμη οργανική λειτουργία του ανθρώπου ενώ ωφελείται συνολικά η ύπαρξή μας σε όλα τα επίπεδα. Τα βασικά τσάκρα είναι 7, ωστόσο υπάρχουν πολυάριθμα δευτερεύοντα, αλλιώς υποσταθμοί ενέργειας (λέγεται ότι υπάρχουν 21 μικρότερα που είναι εντοπισμένα, ενώ συνολικά 88,000 περίπου) σε διάφορες περιοχές του σώματος. Το κάθε ενεργειακό κέντρο είναι μία περιοχή στο σώμα που σχετίζεται με την ενέργεια της ζωής και με κάποιο μέρος της συνείδησης. Επίσης συνδέεται με όργανα ή λειτουργίες, ενώ αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο χρώμα:

 1ο ΤΣΑΚΡΑ (Ριζικό ή Βάσης, Κουνταλίνι ή Μουλαντάρα): εντοπίζεται στην κοκκυγική περιοχή, ανάμεσα στην έδρα (στον πρωκτό) και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Το χρώμα είναι το κόκκινο και το στοιχείο είναι η Γη. Τα όργανα που συνδέεται είναι ο πρωκτός, τα γεννητικά όργανα, η σπονδυλική στήλη, τα οστά, τα δόντια, τα νύχια και το αίμα. Είναι το ενεργειακό κέντρο της γείωσης και μας κρατάει ενωμένους με το υλικό πεδίο. Εδώ βρίσκεται η έδρα της θέλησής μας για ζωή, η κατανόηση της έννοιας «υπάρχω» και της επιβίωσής μας, ενώ για τους άντρες είναι το κέντρο της αναπαραγωγής και της γονιμότητάς τους. Επιπλέον στο 1ο τσάκρα εδρεύει η ιερή φωτιά της Κουνταλίνι (σύμφωνα με τους yogi) η οποία είναι η αρχέγονη δύναμη της ύπαρξής μας ενώ η σωστή αφύπνιση και ενεργοποίησή της εξαρτάται από την κατάλληλη προετοιμασία και ενεργειακό καθαρισμό από εμάς τους ίδιους. Φράση επιβεβαίωσης: Πράξεις, καλές πράξεις, θείο έργο.

  2ο ΤΣΑΚΡΑ (Ιερού, Χάρα, Σβαντιστάνα): εντοπίζεται 2-3 δάκτυλα κάτω από τον ομφαλό. Το χρώμα που αντιστοιχεί είναι το πορτοκαλί και το στοιχείο είναι το Νερό. Τα όργανα που σχετίζεται είναι οι νεφροί, η ουροδόχος κύστη, το αναπαραγωγικό σύστημα, ο σπλήνας και τα σωματικά υγρά. Είναι το κέντρο των βασικών μας ενστίκτων όπως εκείνο της αυτοσυντήρησης, επιβίωσης, της αναπαραγωγής, της δημιουργίας του εμβρύου και της σεξουαλικής συμπεριφοράς ή ζωτικότητας. Επιπλέον είναι η έδρα της δοτικότητας και της έκφρασης των συναισθημάτων μας σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις όπως και της αποδοχής αυτών. Επίσης, σχετίζεται με τον ερωτικό πόθο, την λίμπιντο, την απόλαυση γενικά στην ζωή, το επιθυμητικό μέρος της ψυχής και την συγκρουσιακή σχέση ανάμεσα στις επιθυμίες του σώματος και τα συναισθήματα. Φράση επιβεβαίωσης: Τόλμη και δύναμη.

  3ο ΤΣΑΚΡΑ (Ηλιακού πλέγματος, Μανιπούρα): εντοπίζεται 2-3 δάκτυλα πάνω από τον ομφαλό, στην περιοχή  του ηλιακού πλέγματος. Το χρώμα του είναι το κίτρινο-χρυσαφί και το στοιχείο είναι η Φωτιά. Τα όργανα με τα οποία σχετίζεται είναι το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη, το στομάχι, το πάγκρεας, γενικά το πεπτικό σύστημα και η οσφυϊκή περιοχή. Είναι η έδρα των συναισθημάτων μας, η δημιουργία της προσωπικότητάς μας, η σχέση που έχουμε με το εαυτό μας. Επίσης συνδέεται με τον έλεγχο του φόβου, τον αυτοσεβασμό, την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και την αυτοεκτίμησή μας. Είναι σημαντικό σε αυτό το κέντρο να είναι σε συντονισμό και συνέργεια το πνεύμα με την προσωπικότητα του ατόμου, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ του ανώτερου εαυτού μας και των επιθυμιών του με την προσωπικότητάς μας. Επιπλέον κάποιοι άνθρωποι εξαιτίας των ηθικών ή κοινωνικών αναστολών που μπορεί να έχουν, μπλοκάρει το ηλιακό πλέγμα και αποσυντονίζεται ο άξονας πνεύμα-συναίσθημα-προσωπικότητα. Επίσης δημιουργείται νοητική δραστηριότητα και ένταση, ενώ προβάλλουμε περισσότερο το «εγώ» μας. Ακόμα, θεωρείται ότι είναι μία ενεργειακή πύλη προς το σύμπαν, η έδρα επικοινωνίας και σύνδεσης με τους συνανθρώπους και το περιβάλλον μας. Φράση επιβεβαίωσης: Ισορροπία.

  4ο ΤΣΑΚΡΑ (Της Καρδιάς, Αναχάτα): εντοπίζεται στο κέντρο του στήθους. Τα όργανα με τα οποία συνδέεται είναι η καρδιά και οι πνεύμονες και λειτουργικά με το αναπνευστικό, κυκλοφορικό και ενδοκρινικό σύστημα. Το χρώμα είναι το πράσινο και το στοιχείο Αέρας. Είναι το σημαντικότερο τσάκρα από τα υπόλοιπα γιατί είναι οδηγός, «μονάρχης» και συνδετικός κρίκος των υπολοίπων ενεργειακών κέντρων. Σχετίζεται με το συναίσθημα της αγάπης και πως την αντιλαμβανόμαστε μέσα από την επικοινωνία και την δημιουργία σχέσεων με τους άλλους, αλλά και με την προσφορά ή αποδοχή της. Επιπλέον συνδέεται με την ικανότητα ελέγχου αρνητικών συναισθημάτων όπως είναι: ο θυμός, η ζήλια, η μνησικακία, το μίσος, ο φόβος της μοναξιάς, αλλά και την ικανότητα έκφρασης θετικών όπως: η συγχώρεση, η αποδοχή, η εγκαρδιότητα, η συμπόνια, η αισιοδοξία και η εμπιστοσύνη. Φράση επιβεβαίωσης: Κατανόηση, αγάπη και φως.

 5ο ΤΣΑΚΡΑ (Του Λαιμού, Βισούντα): εντοπίζεται στην περιοχή του λαιμού και του θυρεοειδούς αδένα. Τα όργανα με τα οποία σχετίζεται ο θυρεοειδής και παραθυρεοειδής αδένας, ο λάρυγγας, ο φάρυγγας, η στοματική κοιλότητα, η τραχεία και ο οισοφάγος. Το χρώμα του είναι το μπλε και το στοιχείο που συνδέεται είναι ο αιθέρας (ή ο ήχος). Είναι το κέντρο του λόγου, της επικοινωνίας και της έκφρασης. Η ικανότητα της κριτικής, της δημιουργίας, του να αφουγκραζόμαστε την διαίσθησή μας και την εσωτερική μας φωνή, της λήψης αποφάσεων και πραγμάτωσης των ονείρων μας προσφέροντας αφθονία στον εαυτό μας σε όλους τους τομείς. Στην αρνητική έκφραση του κέντρου αυτού, υπάρχει έλλειψη τόλμης και παρουσία του φόβου να κάνω βήματα μπροστά, ή νέα ξεκινήματα στην ζωή μου μήπως και αποτύχω. Φράση επιβεβαίωσης: Λόγος, καλός λόγος, Θείος λόγος.

  6ο ΤΣΑΚΡΑ (Τρίτο μάτι, κωνοειδής αδένας, Άτζνα): εντοπίζεται στο κέντρο του μετώπου μεταξύ των φρυδιών (στο τρίτο μάτι). Τα όργανα που σχετίζεται είναι η υπόφυση, η επίφυση, το ενδοκρινικό και το νευρικό σύστημα. Το χρώμα που αντιστοιχεί στο 6ο κέντρο είναι το λουλακί, ενώ συνδέεται με όλα τα στοιχεία (ή το φως). Οι άνθρωποι που έχουν ανοιχτό αυτό το τσάκρα είναι διαισθητικοί, έχουν καθαρότητα σκέψης, σοφία, αυτογνωσία, είναι συνδεδεμένοι με το νοητικό τους σώμα και έχουν διευρυμένη συνειδητότητα, ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες, αυξημένη αντίληψη και συναισθηματική ευφυΐα. Σε αντίθετη περίπτωση, αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια από φόβο, επιρρίπτουμε ευθύνες στους άλλους για δικά μας λάθη, ενώ δεν πραγματοποιούμε τους στόχους μας προβάλλοντας εμπόδια και δικαιολογίες. Φράση επιβεβαίωσης: Συνειδητότητα.

  7ο ΤΣΑΚΡΑ (Του στέμματος, κορώνα, Σαχασράρα): εντοπίζεται πάνω από το κεφάλι. Σχετίζεται με την επίφυση, τον εγκέφαλο και όλο το νευρικό σύστημα. Συνδέεται με την ψυχή, την κοσμική και συμπαντική συνειδητότητα, την ενόραση, την πνευματικότητα, το συλλογικό ασυνείδητο ή υποσυνείδητο, την ενσυναίσθηση, την ενότητα με το όλον (τους συνανθρώπους μας, το σύμπαν) και το θεϊκό φως. Το χρώμα που αντιπροσωπεύει είναι το λευκό ή μωβ-βιολετί, ή όλα τα χρώματα της ίριδας και συνδέεται με όλα τα στοιχεία. Είναι το τσάκρα της επικοινωνίας με τον ανώτερο εαυτό μας, το πνεύμα μας και την θεϊκή παρουσία. Επίσης συνδέεται με το πρώτο ενεργειακό μας κέντρο. Στην αρνητική του έκφανση οι άνθρωποι δεν έχουν πνευματικές αναζητήσεις, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν συζητήσεις τέτοιου τύπου, ενώ δεν μπορούν να κατανοήσουν τους άλλους που έχουν αντίστοιχα βιώματα. Φράση επιβεβαίωσης: Ενότητα.

Μπορείτε να ακολουθήσετε αν θέλετε έναν “Ενεργειακό Καθαρισμό των Τσάκρα και την Εξισορρόπησή τους”από το youtube : https://www.youtube.com/watch?v=gh-w18BoO1k

 

Πηγή: https://el.wikipedia.org