Υγεία & Ευεξία

ΠΑΥΣΙΠΟΝΟ-ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ ΣΠΙΤΙΚΟ ΛΑΔΙ

Στην σημερινή εποχή, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει: πρόχειρο ή επεξεργασμένο φαγητό, μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, κάπνισμα, κακή ποιότητα ύπνου, ξενύχτια, έλλειψη άσκησης κλπ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αθροιστικά, την πρόκληση ασθένειας ή βλάβης στο σώμα, σε έναν ιστό, όργανο ή νευρομυϊκή περιοχή.

Όταν κάτι δεν λειτουργεί σωστά στον οργανισμό μας, διεγείρονται νευρώνες των περιφερικών νεύρων και μεταφέρουν το μήνυμα μέσω του νωτιαίου μυελού στον εγκέφαλο. Στην συνέχεια εκκρίνονται νευροδιαβιβαστές ή ορμόνες, οι οποίες διαταράσσουν την ισορροπία του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού συστήματος. Επιπλέον, έχουμε αλλαγές στην ροή του αίματος, της λέμφου, τα όργανα, τις ορμόνες, ενδεχομένως σε κινητικούς και περιφερικούς νευρώνες ή σε μύες κίνησης, νιώθουμε στρες-άγχος, φόβο, μέχρι τη στιγμή που αισθανόμαστε τον πόνο. O οποίος μπορεί να είναι προσωρινός ή και χρόνιος, μόνο που στην δεύτερη περίπτωση, η βλάβη και ο εκφυλισμός αντίστοιχων δομών θα είναι μεγαλύτερος και πιο σοβαρός εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η αιτία που τον προκάλεσε.

Όταν ένας ιστός έχει υποστεί χημική ή μηχανική βλάβη, ο οργανισμός αναπτύσσει έναν αμυντικό μηχανισμό, μέσω του οποίου απελευθερώνονται φλεγμονώδεις ουσίες που δρουν ευεργετικά όπως: ισταμίνη, βραδυκινίνη, προσταγλανδίνη, νευροπεπτίδια, οπιοειδείς ορμόνες κλπ, με σκοπό να προστατεύσουν τον οργανισμό από ξένα σωματίδια, βακτήρια, ιούς και μολύνσεις. Μία φλεγμονή μπορεί να έχει εμφανή συμπτώματα (όχι πάντα) όπως: ερυθρότητα, οίδημα, υπεραλγησία ή αλλοδυνία, νευροπαθητικό πόνο, έντονη θερμότητα τοπικά, δυσκαμψία κ.ά. Βέβαια σε νοσήματα που χαρακτηρίζονται αυτοάνοσα, ο οργανισμός εκκρίνει φλεγμονώδεις ουσίες χωρίς όμως να υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες ή βακτήρια, απλά το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό.

Η Συμβατική Ιατρική όπως γνωρίζουμε, αντιμετωπίζει τον οξύ ή χρόνιο πόνο όπως και την φλεγμονή κυρίως με παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη (μη στεροειδή), κωδεΐνες, ή κορτιζόνη σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε χρόνιες όμως καταστάσεις τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο ήπαρ, τον πεπτικό σωλήνα, τους νεφρούς, το μυϊκό σύστημα, το δέρμα κλπ. Σε οξείες καταστάσεις μπορεί και να βοηθήσουν τα παραπάνω, αρκεί το διάστημα να είναι σύντομο και επιβεβλημένη η χρήση τέτοιων ουσιών (σύμφωνα με την γνώμη του ειδικού γιατρού), γιατί οι παρενέργειες που δημιουργούνται είναι πολλές και επιβλαβείς, ενώ αντί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, ίσως να χειροτερέψουν το πρόβλημα. Ακόμα, υπάρχουν περιστατικά που μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα οι χημικές ουσίες, είτε γιατί δεν υπάρχει φλεγμονή, είτε γιατί η τελευταία συντηρείται από συμπαθητικές ώσεις, ή η λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι κακή. Πιθανόν επίσης, η φαρμακευτική αγωγή να μην επαρκεί και να χρειαστεί άλλου είδους θεραπευτική αντιμετώπιση η πάσχουσα περιοχή.

Υπάρχει και ο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης του πόνου και της φλεγμονής, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους (ανάλογα βέβαια την περίπτωση) και χωρίς παρενέργειες, όπως είναι: η νευρο-ρεφλεξολογία, η οστεοπαθητική, ο ηλεκτρο-βελονισμός, ο μελισσοβελονισμός, η μάλαξη, το σιάτσου, η κρανιοϊερή, η βοτανοθεραπεία, η αρωματοθεραπεία κ.ά. Παρακάτω σας προτείνω μία συνταγή για την αντιμετώπιση των εν λόγω συμπτωμάτων, για εξωτερική χρήση με φυτικά συστατικά, που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι!

ΣΥΝΤΑΓΗ

ΥΛΙΚΑ

  • 50 ml βαλσαμέλαιο
  • 25 ml λάδι αρπαγόφυτου
  • 25 ml λάδι άρνικας
  • 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
  • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου
  • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαντζουράνας
  • 1 καραμελέ γυάλινο μπουκάλι των 100ml με σταγονόμετρο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ

Προσθέτουμε τα υλικά της συνταγής στο γυάλινο μπουκαλάκι και το ανακινούμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Απλώνουμε λίγες σταγόνες στην πάσχουσα περιοχή έως 4-5 φορές την ημέρα κάνοντας απλή επάλειψη ή μασάζ αν δεν υπάρχει φλεγμονή.

ΣΧΟΛΙΑ

Είναι μία εύκολη συνταγή με παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε επώδυνη περιοχή, εκτός από τις οπές του προσώπου και του σώματος. Επίσης και σε παιδιά, μόνο που μειώνουμε περίπου στο μισό την ποσότητα των αιθέριων ελαίων. Δεν έχει παρενέργειες εκτός και αν είστε αλλεργικοί σε κάποιο από τα παραπάνω συστατικά.

Υ.Σ.: Τα υλικά της παραπάνω συνταγής μπορείτε να τα βρείτε στα συνεργαζόμενα καταστήματα που έχουμε στο site μας και να επωφεληθείτε της έκπτωσης (10%) από τις αγορές σας!

Πηγή: https://el.wikipedia.org