ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ
- 2 μέτριες μελιτζάνες λευκές
- 2 μεγάλα κολοκύθια
- Λίγο αλάτι θαλασσινό
- Λίγο πιπέρι μαύρο
- Λίγο ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΓΙΑΣ
- 1 κούπα κιμά σόγιας μουλιασμένη 1 ώρα
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 1 πράσινη πιπεριά μακρόστενη ψιλοκομμένη
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 ξύλο κανέλας
- 3 – 4 μπαχάρια
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί ξηρό
- Λίγο ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. πάπρικα
- Λίγο αλάτι θαλασσινό
- Λίγο πιπέρι μαύρο
ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΕΜΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
- 500 γρμ. γάλα αμυγδάλου ή σόγιας
- 2 κ.σ. αλεύρι ζέας
- 1-2 κ.σ. νωπό βούτυρο βιολογικό
- 1 – 2 αβγά χτυπημένα
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Λίγο αλάτι θαλασσινό
- Λίγο πιπέρι μαύρο
- 1 κούπα γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια. Στη συνέχεια, τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση, χαράζουμε το εσωτερικό τους με μαχαίρι σε κυβάκια και τα απλώνουμε στο ταψί σε ένα αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 190ο c, σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ζαρώσουν ελαφρώς (περίπου 20΄ – 30΄). Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε τη σόγια (που έχουμε σουρώσει) με λίγο νεράκι μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Ακολούθως, βάζουμε τη πιπεριά, το καρότο, το αλάτι, τη πάπρικα και το πιπέρι. Μαγειρεύουμε το μείγμα για 20 λεπτά περίπου (φροντίζουμε να πιεί τα υγρά του ο κιμάς) και προσθέτουμε το λάδι, μετά το μπαχάρι και τη κανέλα. Ανακατεύουμε και ύστερα από 5΄ τα αφαιρούμε ενώ κλείνουμε το μάτι. Έπειτα, ετοιμάζουμε τη κρέμα μπεσαμέλ, βάζοντας σε ένα άλλο κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα χτυπητήρι έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το φυτικό γάλα σιγά σιγά, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι, ενώ ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια βελούδινη πηχτή κρέμα. Απομακρύνουμε το σκεύος από το μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε τα αβγά, λίγη από τη γραβιέρα και αναδεύουμε πολύ καλά. Παίρνουμε 1 μελιτζάνα ή 1 κολοκύθι και τα γεμίζουμε απλωτά, ένα ένα, με λίγη σάλτσα σόγιας, λίγη μπεσαμέλ και από πάνω με τριμμένη γραβιέρα. Αφού τα γεμίσουμε όλα, τα ψήνουμε στους 180ο c σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ροδαλό χρώμα και σερβίρουμε.
ΣΧΟΛΙΑ
Η παραπάνω συνταγή είναι καλοκαιρινή, με θερμή δράση, αρωματική, θρεπτική και κινητική. Αν αφαιρέσουμε το σκόρδο, τη κανέλα και το μπαχάρι, τότε τα φαγητό θα γίνει λιγότερο θερμό και ήπια δροσερό, ενώ θα μπορεί να καταναλωθεί και από πύρινες ιδιοσυγκρασίες.
Πηγή: https://www.chinahighlights.com