Η Νευρορεφλεξολογία (ΝR) ξεκίνησε από τον Walter Froneberg, έναν Γερμανό χειροπράκτη, ο οποίος ήρθε σε επαφή με τη σχολή της Hanne Marquardt και έμαθε την μέθοδο της κλασσικής ρεφλεξολογίας του άκρου πόδα. Στην κλινική του, τροποποίησε τις τεχνικές των αντανακλαστικών ζωνών στη ΣΣ, εφαρμόζοντας αντ ‘αυτού μια στατική άμεση πίεση στα οστά των ποδιών, σε αντίθεση με τη ρεφλεξολογία στα πόδια που εφαρμόζει πιέσεις στο μαλακό ιστό. Παρατήρησε ότι οι παρασπονδυλικοί μύες αντιδρούσαν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι με την κλασσική τεχνική της ζωνοθεραπείας. Δεδομένου ότι αυτά τα σημεία άρχισαν να ανταποκρίνονται τόσο γρήγορα, πείστηκε ότι πρέπει να έχουν άμεση σχέση με τα αντίστοιχα νεύρα. Έτσι ονόμασε αυτά τα σημεία “σημεία νεύρο-αντανακλαστικά”. Επεξεργάστηκε για 20 χρόνια τα αντανακλαστικά σημεία των νεύρων πάνω στο περιφερικό, αυτόνομο και κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο Walter Froneberg προσάρμοσε επίσης ειδικές τεχνικές για την σπονδυλική στήλη, όπως: “ειδικά σημεία μάλαξης των μυών και των νεύρων “και ειδικές κινητοποιήσεις αρθρώσεων”. Συνδύασε αυτές τις τεχνικές με το χέρι μαζί με τα νευρο-ανακλαστικά σημεία και ονόμασε τη νέα αυτή προσέγγιση: “Χειρισμοί Νευροθεραπείας” (“Manual Neurotherapy”) ΜΝΤ.
Ο Nico Pauly [φυσιοθεραπευτής από το 1972, θεραπευτής εξειδικευμένος στο Manual Neurotherapy και την κρανιοιερή Θεραπεία, ειδικός στο Neuro Dynamics και στη Νευρο-Φυσιολογία του πόνου, ρεφλεξολόγος από τη σχολή της Ηanne Marquardt, μέλος του I.A.SP. (International Association for the Study of Pain)] έμαθε νευρορεφλεξολογία (ΝR) και νευροθεραπεία (ΜΝΤ) από τον ίδιο τον Walter Froneberg και αργότερα μαζί με τον γαμπρό του, Νorbert Gosch, έγινε καθηγητής στο Βέλγιο διδάσκοντας ΜΝΤ και ΝR σε φυσιοθεραπευτές. Η συμβολή του Νico Pauly στην ΝR και ΜΝΤ είναι η εξής:
Α) Η επιστήμη βασίζεται στην προσέγγιση:
Πολύ σύντομα, ένιωσε την ανάγκη για επιστημονική και διδακτική προσέγγιση, δεδομένου ότι αυτό έλειπε εντελώς από τις εκπαιδεύσεις της σχολής του Walter Froneberg. Ενώ το MNT και NR εργάζονται βαθιά μέσα στο νευρικό σύστημα, θα πρέπει να έχουμε μια συνεπή γνώση του πώς λειτουργεί το νευρικό σύστημα και σίγουρα, πώς το νευρικό σύστημα αντιδρά στον πόνο. Δημιούργησε ένα «μοντέλο κλινικής αξιολόγησης και χειρισμού του πόνου». Σε αυτό το μοντέλο, οι μαθητές μαθαίνουν να αναλύουν τον πόνο του ασθενή για να εντοπίσουν τις δυσλειτουργίες στο περιφερικό, αυτόνομο και κεντρικό νευρικό σύστημα και το πώς η ψυχο-συναισθηματική συμπεριφορά του πάσχοντα επηρεάζει το νευρικό σύστημα και το άλγος. Το μοντέλο αυτό δίνει στους φοιτητές μια σαφή και καλή δομή για να ασχοληθούν με τα σημεία των νευρικών αντανακλαστικών. Η όλη προσέγγιση είναι χτισμένη στην έρευνα της παθοφυσιολογίας του πόνου.
Β) Ανέπτυξε νέα σημεία νευροανακλαστικών και τελειοποίησε τις τεχνικές χειρισμών της MNT:
Στα 24 χρόνια εμπειρίας του και τη διδασκαλία του στην NR και MNT, ανακάλυψε νέα σημεία νευρικών αντανακλαστικών για το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, για νευρικά πλέγματα γύρω από τα όργανα και τους μυς. Διαμόρφωσε επίσης τις αρχικές τεχνικές κινητοποίησης της σπονδυλικής στήλης του Walter Froneberg σε πιο ακριβείς και ασφαλείς τεχνικές και αποκάλεσε τη μέθοδο «Σπονδυλικό Συντονισμό».
Γ) Έρευνα:
Μαζί με τη καθηγήτρια και συνάδελφό του, Rian Lasonder, δημοσίευσε μια μεγάλη μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις των νευροανακλαστικών σημείων σε παρασπονδυλικούς μύες. Σε συνεργασία με τους καλά εκπαιδευμένους νευρορεφλεξολόγους της Ολλανδίας, παρουσίασε μια μελέτη σχετικά με τα αποτελέσματα των νευρορεφλεξολογικών σημείων σε χρόνια οσφυαλγία.
Δ) Η εξέλιξη των MNT και NR με ακριβέστερη προσέγγιση στα σπλάχνα και τα όργανα, τις ορμόνες και το ανοσοποιητικό σύστημα:
Για αυτό το θέμα, συνεργάστηκε με την Griet Rondel, φυσιοθεραπεύτρια από το Βέλγιο και πιστοποιημένη στην MNT και NR. Ανέπτυξε ένα πρωτόκολλο με τεχνικές χειρισμού και κινητοποίησης για το πεπτικό σύστημα και μια ειδική προσέγγιση που συνδυάζει NR και θεραπεία ζωνών για το σύνολο του σπλαχνικού συστήματος. Και οι δύο τους έδωσαν μία επιστημονική προσέγγιση και μία καλά δομημένη μορφή και την ονόμασαν «Σπλαχνική Κινητοποίηση».
Ε) Διεθνές Ίδρυμα MNT-NR:
Μαζί με την Griet Rondel, τον Norbert Gosch (γαμπρός του Walter Froneberg), ίδρυσε το διεθνές ίδρυμα MNT-NR. Το ίδρυμα αυτό ήταν απαραίτητο για την εξάπλωση και την προστασία της ιδέας τους. Το διεθνές MNT-NR ξεχωρίζει για την υψηλή ποιότητα και την επιστημονική κατάρτιση με βάση τη διδασκαλία και την ανάπτυξη των MNT και NR.
Θεωρείται ότι, το κάθε πόδι έχει πάνω από 7500 νευρικές απολήξεις τις οποίες όταν τις διεγείρουμε πελματιαία, τα ερεθίσματα μεταφέρονται στον εγκέφαλο μέσω του νωτιαίου μυελού από το ισχιακό νεύρο (επίπεδο Ο4-Ι2), που είναι το πιο παχύ νεύρο. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιά περιοχή του νευρικού συστήματος και τα όργανα, προβάλλονται τα ερεθίσματα που δίνουμε στο πόδι. Αυτό που ξέρουμε όμως, είναι ο όγκος πληροφοριών και ερεθισμάτων που πορεύονται στο εγκεφαλικό στέλεχος και τα ανώτερα εγκεφαλικά κέντρα τα οποία μεταφέρονται στο νωτιαίο μυελό από ανερχόμενα μονοπάτια μέσω νευροδιαβιβαστών.
Το νευρικό σύστημα ελέγχει όλα τα άλλα συστήματα του οργανισμού. Συγκεντρώνει πληθώρα πληροφοριών από τους αισθητηριακούς νευρώνες, ελέγχοντας και ρυθμίζοντας τη συμπεριφορά των υπόλοιπων συστημάτων. Για παράδειγμα, πιο εμφανές είναι αυτό στο κινητικό ή μυϊκό σύστημα, αφού δεν μπορεί να γίνει μυϊκή σύσπαση σε κανένα μυ χωρίς κάποιο νευρικό ερέθισμα. Επίσης παρόλο που τα υπόλοιπα συστήματα ακολουθούν τις δικές τους λειτουργίες , ελέγχονται από το νευρικό σύστημα όπως π.χ. το πεπτικό σύστημα, το ενδοκρινικό σύστημα, γεννητικό σύστημα κλπ.
Στο σύστημα της νευρορεφλεξολογίας είμαστε συγκεκριμένοι σε ένα σημείο, ενώ η ρεφλεξολογία πρέπει να δουλεύει μέσω αντιδράσεων του νευρικού συστήματος, αλλιώς αυτές οι γρήγορες αντιδράσεις δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Ακόμα, οι αλλαγές στις ορμόνες, τους νευροδιαβιβαστές, τη ροή του αίματος κ.ά., είναι αποτελέσματα του αρχικού ερεθίσματος του νευρικού συστήματος.
Ουσιαστικά, η ρεφλεξολογία είναι μέρος της νευρορεφλεξολογίας, όμως τα ερεθίσματα δεν είναι ακριβή, αλλά μάλλον διάχυτα, αφού δεν επιτρέπει τη δράση σε ένα νεύρο ή σε μία νευρική δομή. Ενώ η νευρορεφλεξολογία δρα απευθείας σε ένα νεύρο ή σε μία νευρική δομή και μπορεί να τα ρυθμίσει ή να τα αλλάξει. Επίσης με τη νευρορεφλεξολογία έχουμε άμεση επίδραση στο μεγαλύτερο σύστημα ελέγχου. Δηλαδή οι ιστοί στόχοι που εξαρτώνται από αυτό το ένα νεύρο, αντιδρούν άμεσα. Άρα πρόκειται για ένα ισχυρό εργαλείο, που επιτρέπει τη παρέμβαση σε όλο το σώμα και σε πλήθος παθολογικών καταστάσεων.
Τα NR σημεία βρίσκονται στην αναπαραγόμενη ανατομική κλίμακα του σώματος στον άκρο πόδα και εντοπίζονται στο περιόστεο (σημείο στην ανώτερη στιβάδα του ποδιού), με αντανακλαστική δράση στα νεύρα ή τις δομές των νεύρων, και στο πεδίο παρέμβασής τους ή στον ιστό-στόχο. Υπάρχουν πάνω από 350 NR σημεία στον άκρο πόδα, τα οποία συνδυάζονται μεταξύ τους κατά την εφαρμογή της θεραπείας με συγκεκριμένες τεχνικές.
Η Νευροθεραπεία (MNT) εφαρμόζεται σε συνδυασμό με την Νευρορεφλεξολογία (στον άκρο πόδα) και ειδικές τεχνικές σπλαχνικής κινητοποίησης στα σπλάχνα (κοιλιακά όργανα), ή χειρισμοί και σπονδυλικό συντονισμό σε μυοσκελετικές δομές ή αρθρώσεις πάνω στο σώμα. Έτσι έχουμε ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα για την αντιμετώπιση του πόνου ή εκφυλισμού, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (σε όργανα, σε μυικές ή οστικές περιοχές)!
Παρόλα αυτά, το νευρικό σύστημα είναι πολύπλοκο, αφού περιφερικά και κεντρικά νεύρα αλληλοεπηρεάζονται, αυτόνομα, ενώ σωματικά νεύρα συνδέονται, όπως μας αναφέρει ο Nico Pauly. Επίσης μας λέει ότι: το ΝΣ δουλεύει σε τμήματα ή επίπεδα και κατέχει κεντρικό ρόλο στον έλεγχο του πόνου. Σημείο χωρίς πόνο, δεν έχει θεραπευτική αντίδραση: “NO PAIN NO GAIN”. Εάν ο πόνος δεν ελαττωθεί στο μηδέν (κατά τη διάρκεια της θεραπείας μέσω NR ή MNT), δεν έχουμε καμία επίδραση και κανένα αποτέλεσμα. Σημασία έχει η διάρκεια του πόνου και όχι η ένταση του πόνου. Η διάρκεια του πόνου είναι ενδεικτική και αποτελεί διαγνωστικό εργαλείο για τον θεραπευτή. Επιπλέον απαιτείται διάλογος (καταγραφή ιστορικού και περιγραφή του πόνου από τον ίδιο τον ασθενή) με τον ασθενή και ενεργή συμμετοχή.
Ολόκληρο το σώμα προβάλλεται σαν καθρέπτης στον άκρο πόδα. Το αριστερό μέρος του νωτιαίου μυελού και οι σπονδυλικές ρίζες βρίσκονται στο αριστερό πόδι (πάνω από τα μάτια χιάζονται οι πλευρές, κάτω από τα μάτια είναι ίδιες οι πλευρές). Το δεξί μέρος του νωτιαίου μυελού και οι σπονδυλικές ρίζες βρίσκονται στο δεξί πόδι. Ο εγκέφαλος και αυτός χωρίζεται στη μεσαία κάθετη γραμμή (το μεγάλο δάκτυλο αφορά το κεφάλι όπως υπόφυση-επίφυση-βασικά γάγγλια κ.ά., ενώ τα τέσσερα δακτυλάκια είναι λεπτομερείς ζώνες του εγκεφάλου π.χ. το δυο μεσαία δάκτυλα αφορούν τα μάτια αλλά και εγκεφαλικές λειτουργίες όπως η έλικα του προσαγωγίου στο 2ο δάκτυλο, ή ο ιππόκαμπος-παραϊππόκαμπος-αμυγδαλή στο 3ο κλ.π.).
Πρακτικά, ο Nico Pauly υποστηρίζει ότι πρέπει να ξεκινάμε προσεγγίζοντας κυρίως την Σ.Σ. Η σπονδυλική στήλη αφορά την περιβάλλουσα δομή του νωτιαίου μυελού και ο νωτιαίος μυελός αφορά το πρώτο σημαντικό τμήμα για την επίλυση (εύρεση απαντήσεων) βλάβης ιστών και πόνου. Όπου υπάρχει διαταραχή, ο νωτιαίος μυελός είναι το πρώτο μέρος του Κ.Ν.Σ. που ειδοποιείται. Έτσι, αισθητηριακοί νευρώνες από τα περιφερικά νεύρα ειδοποιούν το οπίσθιο κέρας του νωτιαίου μυελού ότι κάτι κάπου δεν πάει καλά. Ο νωτιαίος μυελός μπορεί να αντιδράσει άμεσα, διεγείροντας κινητικούς νευρώνες στο πρόσθιο κέρας για αλλαγές στην κίνηση, ή να διεγείρει αυτόνομους κινητικούς νευρώνες στο έξω κέρας για αλλαγές στη ροή αίματος-λέμφου. Επειδή η Σ.Σ. και οι μικροί μύες βρίσκονται γειτονικά του νωτιαίου μυελού είναι και οι πρώτοι οι οποίοι θα αντιδράσουν στα ερεθίσματα του νωτιαίου μυελού.
Όταν λοιπόν υπάρχει ένα θέμα ή μία διαταραχή, αναφέρθηκε πιο πάνω ότι, ειδοποιείται όλο το νευρικό σύστημα (μυσκελετικοί μυς, σπλάχνα, όργανα γιατί νευρώνονται) με αποτέλεσμα να υπάρξουν αλλαγές εξαιτίας του πόνου όπως:
- Στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός)
- Στο αυτόνομο νευρικό σύστημα (συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό σύστημα)
- Διαταραχή στις ορμόνες
- Στρες και αλλαγή στη συμπεριφορά μας
- Ενδεχομένως, αλλαγές στις αρθρώσεις, συνδέσμους και δέρματος προκαλούμενες από αλλαγές στην ροή της λέμφου.
Ο χρόνιος πόνος οπουδήποτε στο σώμα (είτε οργανικά, είτε μυοσκελετικά) μπορεί να προκύψει από αθροιστικούς παράγοντες όπως:
- Η ακατάλληλη διατροφή
- Το αλκοόλ
- Το κάπνισμα
- Η κακή ποιότητα του ύπνου
- Το άγχος – στρες
Έτσι, τα κύτταρα κάποιου οργάνου θα υποστούν βλάβη όπως και οι παρακείμενοι ιστοί, ή μυοσκελετικές δομές θα εκφυλιστούν και θα μεταφέρουν το μήνυμα στον εγκέφαλο (εδώ δεν είναι ακόμα αισθητός ο πόνος, όπως μας λέει ο Nico Pauly), ενώ θα υποστεί αλλαγές ο οργανισμός (ανάλογα σε ποια περιοχή εντοπίζεται ο πόνος) όπως αλλαγή στη ροή του αίματος και της λέμφου, ορμονικές διαταραχές, συμπαθητική και παρασυμπαθητική ανισορροπία, ενδεχομένως αύξηση του μυϊκού τόνου, πιθανόν βλάβη σε άρθρωση ή δίσκο (αν το πρόβλημα είναι μυοσκελετικό) κλπ. Συλλήβδην τα μηνύματα θα κατευθυνθούν στον εγκέφαλο μέσω του νωτιαίου μυελού και τότε ο εγκέφαλος λέει «πονάω»!
Εκτός των άλλων, το 50% του ισχιακού νεύρου αποτελείται από συμπαθητική νεύρωση, επομένως εμπλέκεται και σε καταστάσεις στρες, ενώ το άλγος αυξάνεται σε ένα επικείμενο θέμα οσφυοισχιαλγίας! Βέβαια, ο NR-MNT θεραπευτής θα κάνει αξιολόγηση του πόνου και θα διαμορφώσει το θεραπευτικό σχήμα ανάλογα την κατάσταση του ασθενή.
Η Νευρορεφλεξολογία (NR) όπως και η Νευροθεραπεία (MNT) είναι ένα πλήρες θεραπευτικό εργαλείο στα χέρια ενός εκπαιδευμένου θεραπευτή, όπου μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική τέχνη στον οποιονδήποτε. Ακόμα, ανάλογα την ηλικιακή ομάδα, την κατάσταση της υγείας του θεραπευόμενου, θα γίνει κλινική αξιολόγηση, λήψη ενός καλού ιστορικού και θα χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα και οι αντίστοιχες τεχνικές!
Πηγές: www.mnt-nr.com, https://el.wikipedia.org