Διάφορα

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Η κινεζική αστρολογία βασίζεται στην παραδοσιακή αστρονομία και τα ημερολόγια. Εμφανίστηκε κατά τη δυναστεία Zhou (1046 – 256 π.Χ.) και άκμασε κατά τη δυναστεία των Han (2ος αιώνας π.Χ. – 2ος αιώνας μ.Χ.). Όπως τόσες πολλές αρχαίες παραδόσεις, έτσι και οι ιστορίες προέλευσης του κινεζικού ζωδιακού κύκλου ποικίλλουν. Μερικοί λένε ότι η Κινέζικη αστρολογία είναι δημιούργημα του Βούδα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα αναληφθεί στους ουρανούς και κάλεσε όλα τα ζώα για να τον τιμήσουν. Μόνο όμως δώδεκα ζώα ειδοποιήθηκαν έγκαιρα και ο Βούδας για να τα ανταμείψει έδωσε τα ονόματα τους στις ώρες, τις ημέρες, τους μήνες και τα έτη. Ένας άλλος θρύλος αναφέρει ότι ο Βούδας (ή ο αυτοκράτορας Jade) κάλεσε όλα τα ζώα να βοηθήσουν την ανθρωπότητα και μόνο 12 απάντησαν. Ενώ άλλοι λένε ότι πραγματοποιήθηκε ένας μεγάλος αγώνας δρόμου για να καθορίσει ποια ζώα θα τοποθετηθούν στο ζωδιακό κύκλο για πάντα. Αυτός ο οδηγός βασίζεται στην ιστορία της αρχαίας προέλευσης του «Μεγάλου Αγώνα», ο οποίος καθόρισε τη θέση κάθε ζώου στο ζωδιακό κύκλο.

Ο κινέζικος ζωδιακός κύκλος, γνωστός ως Sheng Xiao ή Shu Xiang, είναι ένα σχήμα ταξινόμησης που βασίζεται στο σεληνιακό ημερολόγιο όπου εκχωρεί ένα ζώο και τις φημισμένες ιδιότητές του σε κάθε έτος σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο 12 ετών. Ο 12ετής κύκλος προσεγγίζει την τροχιακή περίοδο 11,85 ετών του πλανήτη Δία. Το Κινέζικο ημερολόγιο βασίζεται σε εποχές των 60 χρόνων και αποτελείται από πέντε 12ετείς κύκλους (5Χ12=60). Ο κάθε ένας από τους πέντε κύκλους είναι στην ουσία συνδυασμός περισσότερων κύκλων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα έχουμε τον κύκλο των πέντε συμπαντικών στοιχείων (ή κύκλο των δέκα τμημάτων, ή ουράνιο κύκλο) που αποτελείται από τα πέντε στοιχεία (Ξύλο, Φωτιά, Γη, Μέταλλο, Νερό) στην Yin και στην Yang μορφή τους (Yin Ξύλο, Yang Ξύλο, Yin Φωτιά, Yang Φωτιά, Yin Γη, Yang Γη κ.ο.κ).

Ένας άλλος κύκλος που αλληλεπιδρά με τον κύκλο των πέντε στοιχείων είναι ο κύκλος των 12 ζωδίων (ή κύκλος των δώδεκα τμημάτων ή γήινος κύκλος, 12Χ5=60). Διαθέτει 12 ζώα με την εξής σειρά: αρουραίος ή ποντικός, βόδι ή βουβάλι, τίγρης, κουνέλι ή λαγός, δράκος, φίδι, άλογο, πρόβατο ή κατσίκα, μαϊμού ή πίθηκος, κόκορας ή πετεινός, σκύλος και χοίρος ή γουρούνι. Προέρχεται από την αρχαία ζωολογία και έχει ιστορία πάνω από 2.000 χρόνια, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στην κινεζική κουλτούρα. Τα 12 κινεζικά ζώδια σε έναν κύκλο δεν χρησιμοποιούνται μόνο για να αντιπροσωπεύουν κάθε ημερολογιακό έτος στην Κίνα, αλλά πιστεύεται επίσης ότι επηρεάζουν την προσωπικότητα, τη σταδιοδρομία, τη συμβατότητα, το γάμο και την τύχη των ανθρώπων.

Η αναγνώριση αυτού του σχήματος με τη χρήση του γενικού όρου «ζωδιακός κύκλος» αντικατοπτρίζει πολλές επιφανειακές ομοιότητες με το δυτικό ζωδιακό κύκλο: α) και οι δύο έχουν χρονικούς κύκλους χωρισμένους σε 12 τμήματα, β) κάθε τμήμα αποτελείται από ένα όνομα ζώου και κάθε ένα σχετίζεται ευρέως με μια κουλτούρα να αποδίδει την προσωπικότητα ή τα γεγονότα ενός ατόμου στη ζωή του στην υποτιθέμενη επιρροή της συγκεκριμένης σχέσης του ατόμου στον κύκλο.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ζωδιακών κύκλων: τα ζώα του κινεζικού ζωδιακού κύκλου δεν σχετίζονται με αστερισμούς που εκτείνονται από το εκλειπτικό επίπεδο. Ο κινεζικός κύκλος 12 τμημάτων αντιστοιχεί σε χρόνια και όχι σε μήνες. Ο κινεζικός ζωδιακός κύκλος αντιπροσωπεύεται από 12 ζώα, ενώ μερικά από τα σύμβολα στο δυτικά ζώδια δεν είναι ζώα, παρά την επίπτωση της ετυμολογίας της αγγλικής λέξης zodiac, η οποία προέρχεται από το zōdiacus, τη λατινική μορφή της αρχαίας ελληνικής zōdiakòs kýklos (ζῳδιακός κύκλος), που σημαίνει «κύκλος ή κύκλος ζώων».

Η κινεζική αστρολογία έχει στενή σχέση με την κινεζική φιλοσοφία (θεωρία των τριών αρμονιών: ουρανός, γη και νερό). Επίσης, χρησιμοποιεί τις αρχές yin – yang και έννοιες που δεν βρίσκονται στη δυτική αστρολογία, όπως το wu xing (πέντε φάσεις ή πέντε στοιχεία), τα δέκα ουράνια στελέχη, οι δώδεκα γήινοι κλάδοι, το σεληνιακό ημερολόγιο (ημερολόγιο φεγγαριού και ημερολόγιο ήλιου) και ο υπολογισμός της ώρας μετά το έτος, του μήνα, της ημέρας και shi chen (時辰, διπλή ώρα).

Καθώς η κινέζικη αστρολογία προέρχεται από την αρχαία Θεωρία των «5 Στοιχείων, κάθε κινέζικο σύμβολο αποτελείται από πέντε στοιχεία με σχέσεις μεταξύ αυτών των στοιχείων: της παρεμβολής, της αλληλεπίδρασης, της υπερβολικής δράσης και της αντίδρασης. Θεωρείται ότι είναι ο κοινός νόμος των κινήσεων και των αλλαγών των πλασμάτων στο σύμπαν. Ακόμα, το πεπρωμένο ενός ανθρώπου μπορεί να οριοθετηθεί και να αποκαλυφθεί από τη θέση των πλανητών, του φεγγαριού, του ηλίου και άλλων αστρικών σωμάτων (π.χ. κομήτες) την ώρα γέννησης του ατόμου. Οι αρχαίοι Κινέζοι αστρονόμοι αποκαλούσαν τους 5 κύριους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος με το όνομα του συμπαντικού στοιχείου που αυτοί αντιπροσώπευαν: Δίας – Ξύλο, Άρης – Φωτιά, Κρόνος – Γη, Αφροδίτη – Μέταλλο, Ερμής – Νερό. Διαφορετικοί άνθρωποι που γεννιούνται κάτω από κάθε ζώο, υποτίθεται ότι έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και οι επαγγελματίες της κινεζικής αστρολογίας συμβουλεύονται τέτοιες παραδοσιακές λεπτομέρειες και συμβατότητες για να προσφέρουν πιθανή καθοδήγηση στη ζωή ή για την αγάπη, το γάμο, το κάρμα κλπ.

Μεταξύ άλλων, τα ζώα που αντιστοιχούν ανά έτος, αντιπροσωπεύουν τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι μας αντιλαμβάνονται ή πώς παρουσιαζόμαστε. Είναι μια κοινή λανθασμένη αντίληψη ότι τα ζώα που ορίζονται ανά έτος είναι τα μόνα σύμβολα και πολλές δυτικές περιγραφές της κινεζικής αστρολογίας βασίζονται αποκλειστικά σε αυτό το σύστημα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν επίσης σύμβολα ζώων που εκχωρούνται ανά μήνα (ονομάζονται «εσωτερικά ζώα»), ανά ημέρα (που ονομάζονται «αληθινά ζώα») και ώρες (που ονομάζονται «μυστικά ζώα»). Η Γη είναι και τα 12 σύμβολα, 5 εποχές (φάσεις).

Η μέθοδος «4 πυλώνες»* εντοπίζεται στη δυναστεία των Han (201 π.Χ. – 220 μ.Χ.), και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται πολύ στην αστρολογία και τη γενική ανάλυση του Φενγκ Σούι σήμερα. Οι τέσσερις πυλώνες – χαρακτήρες ή ιδεογράμματα προσομοιάζουν με τη κινέζικη γραφή η οποία αποτελείται από ιδεογράμματα. Κάθε ιδεόγραμμα ή χαρακτήρας περιέχει ένα στέλεχος και ένα κλάδο και κάθε πυλώνας σχετίζεται με το έτος, τον μήνα, την ημέρα και την ώρα γέννησης. Ο 1ος χαρακτήρας αναφέρεται στο ζώο και στο στοιχείο του έτους, ο 2ος στο ζώο και στο στοιχείο του μήνα, ο 3ος στο ζώο και στο στοιχείο της ημέρας, και ο τελευταίος στο ζώο και στο στοιχείο της ώρας.

* Οι τέσσερις πυλώνες του πεπρωμένου, γνωστοί ως “Ba Zi”, που σημαίνει «οκτώ χαρακτήρες» ή «οκτώ λέξεις» στα κινέζικα, είναι μια κινεζική αστρολογική έννοια όπου το πεπρωμένο ή η μοίρα ενός ατόμου μπορεί να διαχωριστεί από τους δύο χαρακτήρες του εξηκονταετή κύκλου που έχουν ανατεθεί στο έτος γέννησής τους, το μήνα, την ημέρα και την ώρα.

Ο χρόνος είναι ο πυλώνας που αντιπροσωπεύει πληροφορίες σχετικά με το οικογενειακό υπόβαθρο και την κοινωνικότητα του ατόμου ή τη σχέση με τους παππούδες του. Η ηλικία του ατόμου μπορεί επίσης να συναχθεί εύκολα από το σύμβολο του ατόμου, το τρέχον σύμβολο του έτους και την ηλικία του ατόμου (εφηβεία, δεκαετία των 20, των 40 και ούτω καθεξής). Για παράδειγμα, ένα άτομο που είναι τίγρη είναι 12, 24, 36 ή 48 ετών το 2010, το έτος της τίγρης. Το 2011, το έτος του Κουνελιού, το άτομο αυτό είναι ένα έτος μεγαλύτερο.

Ο μήνας είναι ο πυλώνας που αντιπροσωπεύει πληροφορίες σχετικά με τους γονείς ή την παιδική ηλικία του ατόμου. Πολλοί Κινέζοι αστρολόγοι θεωρούν ότι ο πυλώνας του μήνα είναι ο πιο σημαντικός για τον καθορισμό των συνθηκών της ενήλικης ζωής κάποιου. Καθώς κάθε σύμβολο συνδέεται με ένα μήνα του ηλιακού έτους, συνδέεται επίσης με μια εποχή. Κάθε ένα από τα στοιχεία συνδέεται επίσης με μια σεζόν και το στοιχείο που μοιράζεται μια σεζόν με ένα σύμβολο, είναι γνωστό ως σταθερό στοιχείο αυτού του συμβόλου. Με άλλα λόγια, το στοιχείο αυτό πιστεύεται ότι μεταδίδει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του στο σχετικό σύμβολο. Το σταθερό στοιχείο κάθε συμβόλου ισχύει επίσης για τα σημάδια έτους και ώρας και όχι μόνο για το σύμβολο του μήνα. Το σταθερό στοιχείο είναι ξεχωριστό από τον κύκλο των στοιχείων που αλληλεπιδρούν με τα σύμβολα στον κύκλο των 60 ετών.

Οι υπολογισμοί των τεσσάρων πυλώνων μπορούν να προσδιορίσουν το ζώδιο της ημέρας. Τα κινέζικα σύμβολα ζώων κυριαρχούν και τις ημέρες της εβδομάδας. Ο όρος για αυτούς είναι “True Animals”. Εάν ο αστρολόγος επιθυμεί να προετοιμάσει έναν αστρολογικό χάρτη (γνωστό και ως ωροσκόπιο), είναι απαραίτητο να γνωρίζει το ζώο και το στοιχείο της ημέρας γέννησής του κάθε ατόμου. Ωστόσο, λόγω του ότι υπάρχουν δώδεκα ζώα και μια εβδομάδα δέκα ημερών στο αρχαίο κινεζικό ημερολόγιο, δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάποιο στοιχείο ή ζώο ημέρας. Καθώς ο Δάσκαλος της Ημέρας (στοιχείο) επηρεάζει το στοιχείο του ζώου της Ώρας, μεταξύ άλλων, θέλει πολύ προσοχή κατά τον υπολογισμό αυτού του μέρους του σχεδιασμού. Ένας επαγγελματίας θα έχει πιθανώς εργαλεία για έναν τέτοιο υπολογισμό στο χέρι, αλλά πολλοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές που διαθέτουν και τα τέσσερα ζώα θα μπορούν να δώσουν ένα ακριβές αποτέλεσμα.

Στη Κινέζικη αστρολογία υπάρχει αντιστοιχία των 12 ζωδίων με τις ώρες της ημέρας. Κάθε ζώδιο συνδέεται με ένα δίωρο χρονικό διάστημα (2 ώρες Χ 12 ζώδια = 24 ώρες). Το ζώδιο που προκύπτει από την ώρα γέννησης ενός ατόμου είναι το μυστικό (και πιο σημαντικό) ζώδιο. Σχετίζεται με την πραγματική φύση του ατόμου ή αλλιώς την πραγματική του αναπαράσταση στον φυσικό κόσμο. Είναι το ζώδιο που δείχνει τον πραγματικό χαρακτήρα του ατόμου. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το μυστικό ζώδιο βασίζεται στην θέση του ήλιου στον ουρανό.

Το 2021 είναι το Έτος του Βοδιού και συγκεκριμένα του στοιχείου μετάλλου, με βάση το κινεζικό ωροσκόπιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή τη χρονιά είναι ευκαιρία να επικεντρωθούμε σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, είτε φιλικές είτε προσωπικές κλπ. Εκτός αυτού, είναι μία χρονιά για σταδιακή οικονομική ανάκαμψη ή ενοποίηση. Το βόδι ή βουβάλι αλλιώς, είναι το δεύτερο κατά σειρά ζώο του ζωδιακού κύκλου. Στην κινεζική κουλτούρα, το βόδι είναι ένα πολύτιμο ζώο. Λόγω του ρόλου του στη γεωργία, αποδίδονται θετικά χαρακτηριστικά, όπως η εργατικότητα και η ειλικρίνεια. Επιπλέον, τα άτομα που γεννήθηκαν κάτω από την επιρροή του βοδιού, έχουν χαμηλό προφίλ και ποτέ δεν αναζητούν έπαινο ή να είναι το κέντρο της προσοχής. Αυτό κρύβει συχνά το ταλέντο τους, αλλά θα αποκτήσουν αναγνώριση μέσω της σκληρής δουλειάς τους. Το νέο κινεζικό έτος του 2021 ξεκινάει στις 12 Φεβρουαρίου (Κινέζικη Πρωτοχρονιά) και διαρκεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Ο παρακάτω πίνακας (https://en.wikipedia.org) δείχνει τον κύκλο 60 ετών που αντιστοιχεί στο ημερολόγιο της Γρηγοριανής περιόδου 1924 – 2043. Ο εξηκονταετής κύκλος ξεκινά περίπου στις 4 Φεβρουαρίου σύμφωνα με ορισμένες αστρολογικές πηγές από το li chun (το παραδοσιακό κινέζικο ημερολόγιο χωρίζει ένα έτος σε 2 ηλιακές περιόδους και το li chun είναι η πρώτη ηλιακή περίοδος, η οποία ξεκινά όταν ο ήλιος φτάνει στο ουράνιο μήκος 315° και τελειώνει όταν φτάνει στο μήκος 330°). Δείχνει δηλαδή εκτός από τα στοιχεία κινέζικης αστρολογίας πότε κάθε κινέζικη χρονιά ξεκινά με βάση το δυτικό ημερολόγιο.

 

  Χρονιά Συμπαντικό στοιχείο Φύση Γιν Γιανγκ Αστρολογικό σύμβολο Κινέζικο ζώδιο
1 Φεβ. 02 1984 – Φεβ. 19 1985 Ξύλο Γιανγκ Ποντικός
2 Φεβ. 20 1985 – Φεβ. 08 1986 Ξύλο Γιν Βουβάλι
3 Φεβ. 09 1986 – Ιαν. 28 1987 Φωτιά Γιανγκ Τίγρης
4 Ιαν. 29 1987 – Φεβ. 16 1988 Φωτιά Γιν Κουνέλι
5 Φεβ. 17 1988 – Φεβ. 05 1989 Γη Γιανγκ Δράκος
6 Φεβ. 06 1989 – Ιαν. 26 1990 Γη Γιν Φίδι
7 Ιαν. 27 1990 – Φεβ. 14 1991 Μέταλλο Γιανγκ Άλογο
8 Φεβ. 15 1991 – Φεβ. 03 1992 Μέταλλο Γιν Πρόβατο
9 Φεβ. 04 1992 – Ιαν. 22 1993 Νερό Γιανγκ Πίθηκος
10 Ιαν. 23 1993 – Ιαν. 01 1994 Νερό Γιν Πετεινός
11 Ιαν. 02 1994 – Ιαν. 30 1995 Ξύλο Γιανγκ Σκύλος
12 Ιαν. 31 1995 – Φεβ. 18 1996 Ξύλο Γιν Γουρούνι
13 Φεβ. 19 1996 – Φεβ. 06 1997 Φωτιά Γιανγκ Ποντικός
14 Φεβ. 07 1997 – Ιαν. 27 1998 Φωτιά Γιν Βουβάλι
15 Ιαν. 28 1998 – Φεβ. 15 1999 Γη Γιανγκ Τίγρης
16 Φεβ. 16 1999 – Φεβ. 04 2000 Γη Γιν Κουνέλι
17 Φεβ. 05 2000 – Ιαν. 23 2001 Μέταλλο Γιανγκ Δράκος
18 Ιαν. 24 2001 – Φεβ. 11 2002 Μέταλλο Γιν Φίδι
19 Φεβ. 12 2002 – Ιαν. 31 2003 Νερό Γιανγκ Άλογο
20 Φεβ. 01 2003 – Ιαν. 21 2004 Νερό Γιν Πρόβατο
21 Ιαν. 22 2004 – Φεβ. 08 2005 Ξύλο Γιανγκ Πίθηκος
22 Φεβ. 09 2005 – Ιαν. 28 2006 Ξύλο Γιν Πετεινός
23 Ιαν. 29 2006 – Φεβ. 17 2007 Φωτιά Γιανγκ Σκύλος
24 Φεβ. 18 2007 – Φεβ. 06 2008 Φωτιά Γιν Γουρούνι
25 Φεβ. 07 2008 – Ιαν. 25 2009 Γη Γιανγκ Ποντικός
26 Ιαν. 26 2009 – Φεβ. 13 2010 Γη Γιν Βουβάλι
27 Φεβ. 14 2010 – Φεβ. 02 2011 Μέταλλο Γιανγκ Τίγρης
28 Φεβ. 03 2011 – Ιαν. 22 2012 Μέταλλο Γιν Κουνέλι
29 Ιαν. 23 2012 – Φεβ. 09 2013 Νερό Γιανγκ Δράκος
30 Φεβ. 10 2013 – Ιαν. 30 2014 Νερό Γιν Φίδι
31 Ιαν. 31 2014 – Φεβ. 18 2015 Ξύλο Γιανγκ Άλογο
32 Φεβ. 19 2015 – Φεβ. 07 2016 Ξύλο Γιν Πρόβατο
33 Φεβ. 08 2016 – Ιαν. 27 2017 Φωτιά Γιανγκ Πίθηκος
34 Ιαν. 28 2017 – Φεβ. 18 2018 Φωτιά Γιν Πετεινός
35 Φεβ. 19 2018 – Φεβ. 04 2019 Γη Γιανγκ Σκύλος
36 Φεβ. 05 2019 – Ιαν. 24 2020 Γη Γιν Γουρούνι
37 Ιαν. 25 2020 – Φεβ. 11 2021 Μέταλλο Γιανγκ Ποντικός
38 Φεβ. 12 2021 – Ιαν. 31 2022 Μέταλλο Γιν Βουβάλι
39 Φεβ. 01 2022 – Ιαν. 21 2023 Νερό Γιανγκ Τίγρης
40 Ιαν 22 2023 – Φεβ. 09 2024 Νερό Γιν Κουνέλι
41 Φεβ. 10 2024 – Ιαν. 28 2025 Ξύλο Γιανγκ Δράκος
42 Ιαν. 29 2025 – Φεβ. 16 2026 Ξύλο Γιν Φίδι
43 Φεβ. 17 2026 – Φεβ. 05 2027 Φωτιά Γιανγκ Άλογο
44 Φεβ. 06 2027 – Ιαν. 25 2028 Φωτιά Γιν Πρόβατο
45 Ιαν. 26 2028 – Φεβ. 12 2029 Γη Γιανγκ Πίθηκος
46 Φεβ. 13 2029 – Φεβ. 02 2030 Γη Γιν Πετεινός
47 Φεβ. 03 2030 – Ιαν. 22 2031 Μέταλλο Γιανγκ Σκύλος
48 Ιαν. 23 2031 – Φεβ. 10 2032 Μέταλλο Γιν Γουρούνι
49 Φεβ. 11 2032 – Ιαν. 30 2033 Νερό Γιανγκ Ποντικός
50 Ιαν. 31 2033 – Φεβ. 18 2034 Νερό Γιν Βουβάλι
51 Φεβ. 19 2034 – Φεβ. 07 2035 Ξύλο Γιανγκ Τίγρης
52 Φεβ. 08 2035 – Ιαν. 27 2036 Ξύλο Γιν Κουνέλι
53 Ιαν. 28 2036 – Φεβ. 14 2037 Φωτιά Γιανγκ Δράκος
54 Φεβ. 15 2037 – Φεβ. 03 2038 Φωτιά Γιν Φίδι
55 Φεβ. 04 2038 – Ιαν. 23 2039 Γη Γιανγκ Άλογο
56 Ιαν. 24 2039 – Φεβ. 11 2040 Γη Γιν Πρόβατο
57 Φεβ. 12 2040 – Ιαν. 31 2041 Μέταλλο Γιανγκ Πίθηκος
58 Φεβ. 01 2041 – Ιαν. 21 2042 Μέταλλο Γιν Πετεινός
59 Ιαν 22 2042 – Φεβ. 09 2043 Νερό Γιανγκ Σκύλος
60 Φεβ. 10 2043 – Ιαν. 29 2044 Νερό Γιν Γουρούνι

 

 

Πηγές: https://www.astrology.com, https://www.travelchinaguide.com, https://en.wikipedia.org, https://chinesenewyear.net, https://www.thechinesezodiac.org