Ενεργειακή ΔιατροφήΣυνταγές

ΚΕΪΚ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΜΕ ΛΕΥΚΟ ΓΛΑΣΟ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ 10-12 ΆΤΟΜΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κούπες αλεύρι καμούτ κοσκινισμένο
  • 2 κούπες ζάχαρη ραπαντούρα
  • 1 κούπα βούτυρο ghee ή οποιοδήποτε φρέσκο και λιωμένο
  • 1 κούπα «γάλα» αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  • 5-6 αβγά
  • 4 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • ¼ αμύγδαλα ωμά με την φλούδα ψιλοτριμμένα
  • ½ κούπα κονιάκ ή σπιτικό λικέρ
  • Ξύσμα από ένα βιολογικό πορτοκάλι
  • 1 λοβό φυσικής βανίλιας
  • 2 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

  • 500 γρμ. άχνη ζάχαρη stevia
  • 1 φλ.τσ. νερό
  • 1 κ.γ. essence βανίλιας
  • Λίγο κάρδαμο κοπανισμένο για πασπάλισμα ή ξηρούς καρπούς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός. Μετά από λίγα λεπτά, αφού αφρατέψει το μείγμα, προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα. Στην συνέχεια, βάζουμε το μαχλέπι, το λικέρ και την βανίλια (χαράζουμε τον λοβό βανίλιας κατά μήκος, αφαιρούμε με ένα μαχαίρι τους σπόρους και τους ρίχνουμε στο μείγμα). Μετά, προσθέτουμε το μισό κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τα αμύγδαλα, το ξύσμα και ανακατεύουμε απαλά με το μίξερ. Βάζουμε το «γάλα» και μετά το υπόλοιπο αλεύρι. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ταψί, τοποθετούμε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώνουμε το μείγμα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οc στον αέρα για 45-50 λεπτά περίπου. Φροντίζουμε το κέικ να έχει ροδίσει και πριν το βγάλουμε, βάζουμε ένα μαχαίρι βαθιά στο κέντρο του για να δούμε αν έχει ψηθεί καλά. Αν το μαχαίρι είναι στεγνό, τότε είναι έτοιμο. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας τα υλικά σε ένα μπολ με ένα κουτάλι μέχρι να γίνουν μία παχύρευστη μάζα. Αν το γλάσο το θέλουμε πιο παχύρευστο, προσθέτουμε περισσότερη άχνη, ή νερό αν το θέλουμε λεπτόρευστο. Το απλώνουμε στο κέικ ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο κάρδαμο!

ΣΧΟΛΙΑ

Είναι μία γλυκιά συνταγή, σχετικά εύπεπτη, η οποία μπορεί να καταναλωθεί ως πρωινό, ή σνακ μέσα στην ημέρα συνοδεύοντάς τη με ένα απολαυστικό και αρωματικό ρόφημα ή αφέψημα βοτάνων. Την αποφεύγουμε όμως το βράδυ! Επίσης αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε άχνη stevia, μπορούμε να χτυπήσουμε στο μπλέντερ βιολογική κρυσταλλική ζάχαρη, μέχρι να γίνει άχνη!