Η φαρμακευτική ονομασία του βοτάνου είναι: Rx. Astragali Mebranaceous το οποίο προέρχεται από την βορειοανατολική Κίνα ενώ φύεται και στην Ελλάδα. Είναι ένα βότανο ήπια θερμό, γλυκό, το οποίο τονώνει το qi και το yang του σπλήνα όπως και του στομάχου. Χρήσιμο στις διάρροιες, στην ανορεξία, την κόπωση, τις προπτώσεις οργάνων. Επιπλέον ενισχύει το αίμα και είναι βοηθητικό σε αιμορραγίες όπως π.χ. της μήτρας. Επίσης προάγει την ούρηση και έχει αποιδηματική δράση. Ο Αστράγαλος είναι ένα βότανο λίγο βαρύ για το πεπτικό, γιαυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο του, αλλά σε συνταγή με βότανα τα οποία κινούν την ενέργεια qi και είναι πιο εύπεπτα ώστε να ισορροπήσει.
Ο Αστράγαλος λόγω της κίνησής του προς το εξωτερικό μέρος του σώματος, είναι ευεργετικός σε αναπνευστικά προβλήματα, αφού τονώνει την ανεπάρκεια του yang-qi των πνευμόνων με την ανοδική κίνηση που έχει το βότανο. Ακόμη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και σταθεροποιεί την wei qi (αμυντική ενέργεια), ειδικά σε ιώσεις και κρυολογήματα, στις νυχτερινές εφιδρώσεις, ή σε διαταραχές της εφίδρωσης γενικότερα. Πολύ χρήσιμο στους διαβητικούς και στα συμπτώματα που τους συνοδεύουν όπως: αιμωδίες, περιφερική νευροπάθεια, αιμορραγίες και έλκη που δεν επουλώνονται εύκολα.
Ένας μαθητής του Li Gao και ιατρικός συγγραφέας, έδωσε μια διδακτική ανάλυση, όταν είπε: «Ο Αστράγαλος αναπληρώνει το αμυντικό qi και ως εκ τούτου, είναι ένα φάρμακο για το εξωτερικό του σώματος. Ενισχύει τον σπλήνα και το στομάχι, επομένως είναι ένα φάρμακο και για το κέντρο. Δεδομένου ότι είναι σε θέση να θερμάνει το κρύο που έχει βλάψει τους νεφρούς, είναι ένα φάρμακο και για το εσωτερικό του σώματος».
Ο Yifan Yan στο βιβλίο του “Chinese Herbal Medicines” αναφέρει ότι: «Το Huang Qi (Astragali radix) είναι πολύ αποτελεσματικό για την τόνωση της έλλειψης Qi, αλλά η πλούσια και γεμάτη φύση του δημιουργεί μία πληρότητα στο στομάχι και τον σπλήνα. Επομένως τα βότανα που ρυθμίζουν το Qi και προάγουν την πέψη θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μεταξύ των γευμάτων. Ενώ οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, ηλικιωμένοι ή γενικά ασθενείς με αδύναμη ιδιοσυστασία, καλό θα είναι να χρησιμοποιούν πιο ουδέτερα βότανα και πιο ήπια».
Επίσης, πολλοί θεραπευτές ισχυρίζονται ότι ο Αστράγαλος (λόγω της θερμής του φύσης και συγκεκριμένης δράσης στο πεπτικό και ανοσοποιητικό, όπως αναφέραμε παραπάνω), μπορεί να «αντικαταστήσει» ή και να συνοδέψει το κινέζικο βότανο ginseng ή το Aswagandha (το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην Αγιουρβεδική ιατρική και φαρμακολογία).
Ο Dan Bensky στο Materia Medica αναφέρει ότι: “ο αστράγαλος αν συνδυαστεί με άλλα βότανα έχει τις εξής επιδράσεις”:
- Mε το “Ren Shen” για την γενική αδυναμία του οργανισμού, την μείωση της όρεξης, την κόπωση και τις ξαφνικές εφιδρώσεις εξαιτίας της ανεπάρκειας της ενέργειας qi.
- Με το “Fu Zi” για τις ξαφνικές εφιδρώσεις λόγω της ανεπάρκειας της ενέργειας yang.
- Με το “Bai Zhu” για την αδυναμία, την ατονία, τις μαλακές κενώσεις οι οποίες σχετίζονται με την ανεπάρκεια της ενέργειας qi του σπλήνα.
- Με το “Dang Gui” για την ανεπάρκεια αίματος, εξαιτίας σοβαρής αιμορραγίας και με συμπτώματα όπως: κόπωση, χαμηλή πυρετική κίνηση, ευερεθιστότητα, δίψα σε άτομα με αδυναμία, ανεπαρκής σφυγμός κλπ. Επίσης ο συνδυασμός αυτός μπορεί να βοηθήσει σε χρόνιες πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα, άλγη, μουδιάσματα, παραισθήσεις καθώς και άλλα συμπτώματα εξαιτίας της ανεπάρκειας qi και αίματος.
- Με το “Sheng Ma” και το “Chai Hu” για το αδύναμο και βυθισμένο qi του σπλήνα όπως π.χ. στην πρόπτωση πρωκτού ή μήτρας ή στις μητρορραγίες.
- Με το “Fang Fen” και το “Bai Zhu” για τις ξαφνικές εφιδρώσεις λόγω της αδυναμίας του οργανισμού να προστατέψει το qi και την ανεπάρκεια από εξωτερικούς παράγοντες.
- Με το “Hang Fang Ji” για μουδιάσματα, πόνους, για πρηξίματα στο πρόσωπο και τα άκρα, εφιδρώσεις, ευαισθησία στον αέρα, ανεπαρκής ούρηση και συμπτώματα που σχετίζονται με οιδήματα λόγω του ανέμου. Μπορούμε να προσθέσουμε το “Fu Ling” και το “Gu Zhi” για πρηξίματα στο πρόσωπο και τα άκρα που σχετίζονται με επιφανειακά οιδήματα.
- Με το “Gu Zi” για μουδιάσματα και μυοσκελετικούς πόνους εξαιτίας της ανεπάρκειας qi και αίματος. Επιπλέον προστατεύει και ενισχύει την ενέργεια
- Με το “Chuan Shan Jia” και το “Zao Jiao Ci” για yin τύπου εμπυωτικές πληγές διάτρητες ή μη, που παράγουν ένα καθαρό λεπτόρρευστο υγρό.
- Με το “Mu Li” και το “Fu Xiao Mai” για εφιδρώσεις που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της μέρας και χειροτερεύουν την νύχτα.
- Με το “Sheng Di Huang” και το “Huang Bai” για νυχτερινές εφιδρώσεις εξαιτίας της ανεπάρκειας yin.
- Με το “Shan Yao” και το “Sheng Di Huang” για ψυχικές διαταραχές.
- Με το “Qiang Huo”, το “Jiang Huang” για πόνους στην περιοχή του ώμου λόγω ανέμου-υγρασίας.
- Με το “Dang Gui”, το “Tao Ren” και το “Hong Hua” για τα επακόλουθα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου (τύπου ανέμου), συνοδευόμενο από ανεπάρκεια qi και στάση αίματος.
Αναμφισβήτητα, το “Huang Qi” είναι ένα από τα σημαντικότερα βότανα της κινέζικης βοτανοθεραπείας και φαρμακευτικής, αφού μπορεί να βοηθήσει σε πολλές διαταραχές του οργανισμού συνδυάζοντας το, με άλλα βότανα ή προσθέτοντας το, σε θεραπευτικές συνταγές. Επιπλέον, θεωρείται ένα ασφαλές βότανο, γιαυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες δόσεις (από 9 γρμ.- 60 γρμ./ημερησίως). Επειδή όμως χρησιμοποιούμε την ρίζα του, απαιτείται μούλιασμα αποβραδίς ή 2 ώρες τουλάχιστον, και βρασμός γύρω στα 15-20 λεπτά της ώρας. Αν όμως θέλουμε να τον κάνουμε πιο θερμό (ως προς την δράση του) για να τονώσουμε το yang-qi, τότε μπορούμε να τον ψήσουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσει απαλά. Πίνουμε 2-3 ποτήρια την ημέρα, ή σύμφωνα με τις υποδείξεις του θεράποντα ιατρού μας!
Υ.Σ: Όλα τα παραπάνω βότανα μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα συνεργαζόμενα καταστήματά μας που έχουμε με το site μας και να επωφεληθείτε της έκπτωσης (10%) από τις αγορές σας!
Πηγή: Dan Bensky “Materia Medica”, https://el.wikipedia.org, Yifan Yan “Chinese Herbal Medicines”