Όταν λέμε δυσκοιλιότητα εννοούμε μία διαταραχή της περισταλτικότητας του εντέρου και την δυσκολία αποβολής των κοπράνων. Αν περάσουν 2-3 μέρες και δεν έχουμε κένωση, τότε μιλάμε για δυσκοιλιότητα. Ενώ από την 4η μέρα και μετά πρόκειται για εντερική αδράνεια (ειδικά αν συμβαίνει συχνά) και τότε μιλάμε για μία επιβλαβή και σοβαρή παθολογική κατάσταση. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι οξεία ή περιστασιακή ή χρόνια. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά ανεξαρτήτως αιτιών. Στατιστικά έχει παρατηρηθεί ότι η δυσκοιλιότητα είναι πιο συχνή στις γυναίκες (από ανεπάρκεια της ενέργειας qi και yin) από ότι στους άνδρες όπως και στην τρίτη ηλικία.
O Ιπποκράτης (Κως 460 π.Χ. – Λάρισα 377 π.Χ) ο πατέρας της ιατρικής, υποστήριζε ότι «όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο» γιαυτό και συνιστούσε συχνά στους ασθενείς του καθαρμούς του εντέρου, αλλά και αποτοξινώσεις. Από την άλλη η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική υποστηρίζει ότι η δυσκοιλιότητα είναι μία στάσιμη ενέργεια η οποία μπορεί να προκύψει (σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική ορολογία) είτε από «φωτιά» στο «yang ming» ή και ανεπάρκεια yin ή αίματος, στάση «qi» ήπατος, ανεπάρκεια «qi» σπλήνα, ή ανεπάρκεια «yang» ή «yin» νεφρών.
Οι αιτίες που προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι:
- Εγκυμοσύνη-τοκετός
- Έλλειψη άσκησης
- Εμπύρετες καταστάσεις
- Λοιμώξεις
- Ακατάλληλες ιδιοσυγκρασιακά τροφές
- Επεξεργασμένες τροφές
- Χειρουργικές επεμβάσεις
- Φάρμακα
- Άγχος-στρες
- Ψυχοσυναισθηματικά αίτια
Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι:
- Υψηλός πυρετός
- Κοιλιακοί πόνοι
- Έντονες εφιδρώσεις
- Επιτακτική δίψα για κρύα πόσιμα υγρά
- Ερυθρό χρώμα προσώπου
- Κόκκινα ξηρά χείλη
- Εσωτερική ανησυχία
- Σκληρά κόπρανα και ξηρά πολύ συχνά, ή σαν της κατσίκας
- Συχνά αίσθηση ότι το έντερο δεν έχει αδειάσει ή ότι έχει φράξει
- Επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά τις 17:00 μ.μ.
Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας:
- Ενδεχομένως να χρειαστεί αποτοξίνωση των εντέρων με βότανα, άλατα epsom ή ενεργό άνθρακα. Επίσης, ίσως αποβολή της μουκοειδούς πλάκας.
- Ο Βελονισμός αναμφισβήτητα, είναι μία εξαιρετική μέθοδος για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
- Βεβαίως χωρίς την κατάλληλη διατροφή, τα αποτελέσματα δεν θα είναι μόνιμα. Θα χρειαστεί να καταναλώσουμε ζουμερές τροφές, σπιτικές κομπόστες φρούτων, ήπιες γεύσεις, εύπεπτα δημητριακά και γενικά κινητικά τρόφιμα (σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική).
- Ένα Tip για την δυσκοιλιότητα: 2-3 αποξηραμένα δαμάσκηνα, 2 σύκα αποξηραμένα, 1 κ.σ. λιναρόσπορο καφέ, τα βράζουμε σε λίγο νεράκι για 15-20 λεπτά και φροντίζουμε στο τέλος να μείνει λίγο ζουμάκι. Την καταναλώνουμε ιδανικά κάθε βράδυ ή και πρωί (αν είναι απαραίτητο), για 2-3 μέρες περίπου ή μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα και επαναλαμβάνουμε όποτε χρειαστεί!
- Πολύ βοηθητικά είναι τα βότανα: ραβέντι, αλόη, ταραξάκο, λιναρόσπορος, γαϊδουράγκαθο, σένα, μαύρο σουσάμι, κλπ.
- Ακόμα, η νευρο-ρεφλεξολογία, η ομοιοπαθητική και η μάλαξη είναι πολύ υποστηρικτικές.
- Επιπλέον, συμπληρώματα διατροφής όπως προβιοτικά, φυτικές ίνες και χλωροφύλλη μπορούν να βοηθήσουν.
- Ο διαλογισμός της «μικροκοσμικής τροχιάς» και του «εσωτερικού χαμόγελου» (βλέπε το βίντεο από το youtube): https://www.youtube.com/watch?v=nzoPhu-Kr-Q&feature=emb_title
Υ.Σ.: Τα παραπάνω υλικά μπορείτε να τα βρείτε στα συνεργαζόμενα καταστήματα που έχουμε στο site μας και να επωφεληθείτε της έκπτωσης (10%) από τις αγορές σας!
Πηγές: https://el.wikipedia.org