Ενεργειακή Κινέζικη Διατροφή

 

Τα διαδικτυακά μαθήματα που αφορούν στην «Ενεργειακή Κινέζικη Διατροφή». Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα το οποίο θα διεξάγεται μία Κυριακή του μήνα! Προσεχώς, περισσότερες πληροφορίες και τρόποι επικοινωνίας!

Τι Είναι Ενεργειακή Διατροφή?

Η Ενεργειακή Διατροφή αφορά στην Κινέζικη Διαιτολογία η οποία έχει τις ρίζες της πίσω στη δυναστεία Zhou (1100-700 π.Χ.). Εκείνη την εποχή τέσσερις ομάδες θεραπευτών ήταν υπεύθυνοι για την παροχή ιατρικής περίθαλψης:

  • Θεραπευτές για διατροφικά θέματα (διαιτολόγοι): Shi yi
  • Θεραπευτές για εσωτερικές παθήσεις (παθολόγοι): ji yi
  • Θεραπευτές για εξωτερικές ασθένειες και τραυματισμούς (χειρουργοί): yang yi
  • Θεραπευτές για άρρωστα ζώα (κτηνίατροι): shou yi

Οι διαιτολόγοι ήταν οι σημαντικότεροι από αυτούς τους θεραπευτές. Το καθήκον τους ήταν κυρίως η πρόληψη ασθενειών στους ασθενείς τους, με τη θεραπευτική χρήση της διατροφής για οξείες και χρόνιες παθήσεις.

Η ρίζα του όρου “δίαιτα” αποκαλύπτει μία ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ της αρχικής δυτικής κατανόησης του όρου και της ασιατικής αντίληψης. Η διατροφή προέρχεται από τον ελληνικό όρο «δίαιτα» (από το συνηρημένο ρήμα διαιτάομαι – διαιτῶμαι) δηλαδή, ένας προκαθορισμένος ιατρικά ή υγειονομικά τρόπος ζωής, πιο συγκεκριμένα, διατροφής και διαβίωσης (εν ολίγοις, τη φροντίδα ζωής, ή τον τρόπο ζωής). Ο ιδιαίτερος τρόπος ζωής επισημαίνει μια πτυχή που μοιάζει με το “Tao”, τη σύνδεση των ανθρώπων και της φύσης.

Με έμφαση στην πρόληψη, η διατροφική θεραπεία στην TCM έδινε την δυνατότητα στους διατροφολόγους να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την υγεία ολόκληρων οικογενειών αξιωματούχων.

Η υγεία επιτεύχθηκε μέσω της διατροφής. Η πρόληψη, η αποφυγή των ασθενειών, παίζει ένα σημαντικό ρόλο σε όλες τις θεραπείες TCM. Η τιμή της θεραπείας τέθηκε στην πρόληψη, η οποία απεικονίζεται από ένα αρχαίο κινέζικο σύστημα μισθών για τους γιατρούς (αυτό μπορεί να είναι ένα ανέκδοτο!). Το ποσό του ετήσιου μισθού του ιατρού καθορίζονταν από την άψογη κατάσταση της υγείας που είχαν οι ασθενείς του. Όσο λιγότερο οι ασθενείς τους ήταν άρρωστοι, τόσο υψηλότερος ήταν ο μισθός τους. Εκτός από την διατροφή, ο βελονισμός, η μόξα, η βοτανοθεραπεία και η άσκηση (qi gong, tai chi) είναι τα θεμέλια της θεραπείας στην TCM.

Ο διάσημος γιατρός “Sun Si Miao” της δυναστείας των Τανγκ  (618-907 μ.Χ.) τόνισε τον περαιτέρω σημαντικό ρόλο της διατροφικής θεραπείας: «Η διαιτητική θεραπεία πρέπει να είναι το πρώτο βήμα όταν κάποιος αντιμετωπίζει μια ασθένεια. Μόνο όταν αυτό δεν είναι επιτυχές πρέπει να δοκιμάσει τα φάρμακα». Σε ένα άλλο απόσπασμα, τονίζει τον προληπτικό χαρακτήρα της κινέζικης διατροφολογίας: «Χωρίς τη γνώση της σωστής διατροφής, είναι δύσκολο να απολαύσετε καλή υγεία». Η διατροφική θεραπεία προσφέρει τις ακόλουθες επιλογές:

  • «Φροντίδα της ζωής» – Tάο
  • Πρόληψη ασθενειών
  • Θεραπεία για οξεία νόσο
  • Θεραπεία για χρόνιες ασθένειες

Στην καθημερινότητά μας, το κριτήριο που διαφοροποιεί τη μια μέρα από την άλλη είναι η ενέργεια που έχουμε για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας αλλά και να ακολουθήσουμε προσωπικά μας σχέδια, που μας δίνουν ευχαρίστηση. Μιλάμε για τη ζωτική μας ενέργεια, το “Qi” στην κινέζικη ιατρική. Γι αυτό και ο όρος «Ενεργειακή» Διατροφή!

Είναι η πνοή του πνεύματός μας, τα «μάτια» της ψυχής μας, η δύναμη του σώματός μας. Θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν είναι κυρίως αυτό που συμβαίνει ή που θα συμβεί που μας απασχολεί, όσο το πώς εμείς θα ανταπεξέλθουμε σ’ αυτό. Έτσι, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, το κύριο μέλημά μας είναι η Ζωτική μας ενέργεια. Όταν το qi ρέει, δεν υπάρχει κούραση και βεβιασμένη εκτέλεση πραγμάτων – όλα γίνονται χωρίς κόπο, αβίαστα και αυθόρμητα. Η χαρά ήταν, είναι, θα είναι το πιο ισχυρό κίνητρο μας στη ζωή. Έχει διάφορες εκφάνσεις και μεταμορφώνεται συχνά για να μην την αναγνωρίζουμε και νιώθουμε ένοχοι. Αγάπη, συντροφικότητα, δοτικότητα, αλτρουισμός, είναι τα ευγενέστερα των συναισθημάτων μας που την εμπεριέχουν. Έτσι, δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό σε ότι αφορά το σώμα μας και τη διατροφή μας.

Ο οργανισμός μας είναι ένα εργαστήριο. Ένα χημικό εργαστήριο που ανταποκρίνεται άμεσα στα συναισθήματά μας:

  • Αγχωνόμαστε υπερβολικά → σφίγγεται το στομάχι μας
  • Μας πιάνει πονοκέφαλος σε περιόδους έντονης θλίψης μας κόβεται η όρεξη
  • Νευριάζουμε καλμάρουμε τα νεύρα μας με φαγητό

Καλούμαστε λοιπόν εμείς οι ίδιοι από τους εαυτούς μας, να προσλάβουμε ενέργεια καθημερινά, είτε ως όντα σαφώς πνευματικά, προσπαθώντας να καλύψουμε την ανάγκη εξέλιξης της ζωής μας  και μη αρκούμενοι απλά στο «καταφέρνω και επιβιώνω», έστω κι αν αυτό γίνεται επιτυχώς.

Τα συναισθήματα έχουν άμεση και εντονότερη επίδραση από τη σκέψη. Ως όντα τρισυπόστατα (πνεύμα, ψυχή και σώμα) χρειαζόμαστε τροφή και για τις τρεις υποστάσεις μας. Αυτές καθορίζουν τις επιλογές μας, οι αρνητικές μας κολλάνε, μας αδρανοποιούν. Οι θετικές,  μας δημιουργούν όραμα, πορεία, μας ισχυροποιούν. Δεν είμαστε συνηθισμένοι να κάνουμε επιλογές που μας ισχυροποιούν, γι’ αυτό αρρωσταίνουμε, για αυτό αγχωνόμαστε, γι’ αυτό θλιβόμαστε.

Βέβαια, όλοι μας κατά καιρούς έχουμε δει έναν καινούργιο εαυτό να αναγεννιέται και στη συνέχεια να «εξαφανίζεται», δίχως πράγματι να καταλαβαίνουμε τι συνέβη. Κι όμως ΔΕΝ ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ. Δεν αποτυγχάνουμε ποτέ. Αποτυγχάνουμε μόνο όταν εγκαταλείψουμε την προσπάθεια και παραδοθούμε σε ένα μόνιμο αποτέλεσμα. Απλά σταματάμε την προσπάθεια. Κι αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι χρειάζεται λίγος ειλικρινά χρόνος ώστε να βιώσουμε στο πετσί μας αυτή τη ευφορία ώστε να μην γυρίσουμε πίσω ποτέ. Χρειάζεται μόνο λίγο υπομονή. Και αυτό είναι η τέχνη του Συμβούλου Ενεργειακής Διατροφολογίας.

Οι περισσότεροι έχουμε πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή διατροφή για εμάς τους ίδιους και τα παιδιά μας, όλοι έχουμε ακούσει ή διαβάσει για νηστείες και για το πόσο θεραπευτικές είναι και όμως το πρόβλημά μας είναι ότι μέσα από αυτό τον καταιγισμό των πληροφοριών και υποδειγμάτων διατροφής δεν γνωρίζουμε πώς να τις διαχειριστούμε. Όλοι γνωρίζουμε τι, όχι όμως το πώς και το γιατί! Έχουμε μάθει να συνδέουμε την τροφή μας με την οργανική τη σωματική μας ευημερία. Εν μέρει αυτό είναι το σωστό. Η τροφή είναι ενέργεια, μας δυναμώνει, μας θρέφει, μας κινεί σε οργανικό επίπεδο.

Γνωρίζουμε όμως ότι συγκεκριμένες τροφές ενεργοποιούν και διατηρούν σε καλή λειτουργία τον εγκέφαλό μας, ενώ άλλες λόγω χρώματος, γεύσεως ή σχήματος και το πνεύμα και τη διάθεσή μας και συνεπώς την ψυχολογική μας κατάσταση? Στο παρελθόν ξοδέψαμε χρόνο ώστε να πάρουμε απόσταση από το τρισυπόστατο του εαυτού μας ασχολούμενοι μόνο με την τροφή μας σε οργανικό επίπεδο. Τώρα που έχουμε λοιπόν τις βασικές πληροφορίες θα μάθουμε πώς να τις διαχειριζόμαστε. Να ακούμε το σώμα μας. Γιατί πάντα μας δίνει σήματα για το τι χρειάζεται και με το τι πρέπει να το θρέψουμε.

Θα μάθουμε λοιπόν στα μαθήματα που θα πραγματοποιηθούν, πώς να διαχειριζόμαστε τη γνώση γύρω από την διατροφή και πώς να επιλέγουμε τις τροφές που μας ταιριάζουν ενσυνείδητα, λαμβάνοντας υπόψη:

  • Τις πεποιθήσεις μας όσον αφορά τη διατροφή
  • Την ιδιοσυγκρασία μας
  • Την παρούσα φάση της ζωής, ψυχολογική κατάσταση, συνθήκες εργασίας, απαιτήσεις κοινωνικού περίγυρου
  • Τυχόν περιπλοκές της υγείας μας
  • Προσωπικές μας επιθυμίες και στόχους

 

Πηγές: http://ippokratiaygeia.gr, https://el.wiktionary.org, “Chinese Nutrition”, J.K., M.D., L.Ac., Ζέτα Ταμπάκη