Ο ύπνος είναι μία αναγκαία κατάσταση του ανθρώπου για να ηρεμήσει και να χαλαρώσει ο εγκέφαλος όπως και ολόκληρο το σώμα, από τις ενασχολήσεις της υπόλοιπης ημέρας. Ουσιαστικά είναι μία διαδικασία που του επιτρέπει να κατευνάσει τον οργανισμό από την εσωτερική φωτιά. Ο βραδινός ύπνος είναι πολύ σημαντικός γιατί επιτελούνται αρκετές βασικές λειτουργίες. Την νύχτα και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια του ύπνου, δραστηριοποιείται το παρασυμπαθητικό σύστημα με αποτέλεσμα να ξεκουράζεται ο οργανισμός και να χαλαρώνουν τα όργανα. Έτσι οι παλμοί της καρδιάς μειώνονται, το αίμα επιβραδύνεται, πηγαίνει λιγότερο οξυγόνο στους πνεύμονες, έχουμε στένωση των βρόγχων και συστολή της κόρης των ματιών. Επιπλέον, επιτυγχάνεται η θρέψη των οργάνων, ενεργοποιείται ο μεταβολισμός, εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ορμόνες και νευροδιαβιβαστές όπως η αυξητική ορμόνη, η σεροτονίνη και η μελατονίνη (η οποία απελευθερώνεται από την επίφυση μόνο στο σκοτάδι, ενώ με το φως απενεργοποιείται). Ο κιρκάδιος ρυθμός επίσης είναι στενά συνδεδεμένος με τον κύκλο μέρα-νύχτα (ή φως-σκοτάδι) και πολύ σημαντικός για την φυσική λειτουργία του οργανισμού. Γιαυτό αν διαταραχθεί είναι δυνατόν να προκύψουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η αϋπνία είναι ένα σύμπτωμα το οποίο χαρακτηρίζεται από την δυσκολία του ανθρώπου να κοιμηθεί, έστω και για λίγη ώρα. Μπορεί να συνοδεύει παθολογικές καταστάσεις είτε αυτές είναι οργανικές, είτε ψυχολογικές. Ένας συνήθης λόγος για την αϋπνία είναι η λειτουργική ανεπάρκεια, δηλαδή καθόλου δραστηριότητα όταν είμαστε ξύπνιοι. Η αϋπνία είναι συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.
Οι αιτίες της αϋπνίας είναι πολλές και διαφορετικές ανάλογα την ηλικία, το φύλο, τον τρόπο διαβίωσης, την οργανική και ψυχική κατάσταση του ανθρώπου κλπ. όπως:
- Οι ορμονικές διαταραχές και η έμμηνος ρύση
- Ψυχολογικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη, στρες κλπ.
- Διεγερτικές ουσίες όπως ο καπνός, ο καφές, τονωτικά ποτά κ.ά.
- Ο εθισμός με την τεχνολογία και η χρήση ηλεκτρονικών μέσων μέχρι αργά το βράδυ
- Κάποια ασθένεια ή πόνος οργανικού τύπου
- Η ανησυχία και το άγχος πριν τον ύπνο
- Οι ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες
- Η απότομη αλλαγή περιβάλλοντος
- Οι βιταμίνες, τονωτικά συμπληρώματα ή βότανα, πριν τον ύπνο
Οι επιπτώσεις της αϋπνίας είναι:
- Ψυχικά και οργανικά προβλήματα
- Πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος
- Επιβράδυνση του βασικού μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας
- Αύξηση του λίπους στο σώμα
- Διαταραχές της αρτηριακής πίεσης
- Ενδεχομένως εμφάνιση διαβήτη
- Αύξηση του άγχους
- Ψυχολογικές και συναισθηματικές μεταπτώσεις
Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική το σώμα μας αποτελείται από ένα πλούσιο σύστημα μεσημβρινών το οποίο διανέμει πολύτιμες ουσίες σε όλον τον οργανισμό. Κατά μήκος των καναλιών, υπάρχουν βελονιστικά σημεία στην επιφάνεια του σώματος τα οποία είναι θέσεις όπου διοχετεύεται το qi των οργάνων και των μεσημβρινών. Ενεργοποιώντας αυτά τα σημεία βοηθάμε στην ρύθμιση των οργάνων και των μεσημβρινών, ενώ επαναφέρουμε τον οργανισμό στην φυσιολογία του από διάφορες ανισορροπίες.
Οι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία είναι αρκετοί. Σημαντικό είναι να εναρμονίσουμε το πνεύμα με το σώμα έτσι ώστε να επανέλθει η φυσική λειτουργία ύπνου-αφύπνισης. Οι κινέζοι θεωρούν ότι ο ύπνος συνδέεται άμεσα με την καρδιά αλλά και την αμυντική ενέργεια (wei qi). Επειδή η έλευση του ύπνου επηρεάζεται από το συμπαντικό φως και την δύναμή του, ειδικά όσο αυτό εξασθενεί την νύχτα, έτσι και η καρδιά με το shen, λόγω της πύρινης ιδιότητάς της, ηρεμεί και αναπαύεται την νύχτα. Με αυτόν τον τρόπο, συνδέεται ο ύπνος με την καρδιά. Ενώ η αμυντική ενέργεια (wei qi) είναι στενά συνδεδεμένη με τον ύπνο λόγω της εσωστρεφούς κίνησης που έχουν και τα δύο κατά την διάρκεια της νύχτας. Επίσης τα εσωτερικά όργανα ησυχάζουν, ξεκουράζονται και θρέφονται τις νυχτερινές ώρες, λόγω της αύξησης της yin ενέργειας με αποτέλεσμα να ενισχύεται και η άμυνα του οργανισμού. Τα θεραπευτικά εργαλεία-tips που προτείνει η κινέζικη ιατρική για την αϋπνία είναι τα εξής:
- Πρώτα από όλα ο Βελονισμός μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα είτε σε χρόνιες αϋπνίες είτε σε περιστασιακές είτε σε οποιεσδήποτε τύπου αϋπνίες. Οι τεχνικές βελονισμού που εφαρμόζονται πάνω σε νευρομυϊκές συνάψεις ενεργοποιούν τον μηχανισμό της χαλάρωσης και επιφέρουν ποιοτικό ύπνο (23:00μ.μ.-07:00π.μ. περίπου).
- Η βοτανοθεραπεία επίσης προσφέρει αξιόλογη λύση και συγκεκριμένα τα βότανα: “He Huan Pi” (Cx. Albizziae), “Ye Jiao Teng” (Caulis Polygoni Multiflori), “Dan Shen” (Rx. Salviae Miltiorrhizae) ή εναλλακτικά: Πασιφλόρα, μελισσόχορτο, βαλεριάνα, χαμομήλι, λυκίσκος, κράταιγος και λεβάντα σε ρόφημα ή σε βάμμα λίγο πριν τον ύπνο.
- Η Μάλαξη, οι δακτυλοπιέσεις, ή η tuina, συμβάλλουν σημαντικά στην αποφόρτιση του νευρικού συστήματος, την αποβολή αγχογόνων καταστάσεων και του στρες.
- Ένα κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα θα συνεισφέρει αρκετά όπως: π.χ. να αποφεύγουμε να τρώμε μετά τις 19:30μ.μ.-20:00μ.μ., στο τελευταίο γεύμα της ημέρας να μη καταναλώνουμε διεγερτικές (yang) τροφές όπως σοκολάτα, κρέας, λιπαρά, ξηρούς καρπούς, καφεΐνη, πράσινο ή μαύρο τσάι, αλκοόλ και καπνό. Το τελευταίο γεύμα της ημέρας θα πρέπει να είναι ελαφρύ όπως: σούπες, κομπόστες φρούτων, χυλός δημητριακών, ή στεγνή πρωτεΐνη με βραστά ή ψητά λαχανικά.
- Ο διαλογισμός και οι τεχνικές αναπνοής.
- Η yoga και η άσκηση γενικότερα.
- Το εσωτερικό Kung Fu, το Tai Qi και το Qi Gong.
- Απολαμβάνουμε ένα χαλαρωτικό μπάνιο πριν τον ύπνο ρίχνοντας στην μπανιέρα μας έγχυμα βοτάνων ή αιθέρια έλαια από: φασκόμηλο, σανταλόξυλο, μπαμπού, χρυσάνθεμο, λεβάντα, μέντα κ.ά., τα οποία μπορούμε εναλλακτικά να τα πάρουμε αποξηραμένα, να τα τρίψουμε απαλά και να τα βάλουμε σε ένα βαμβακερό ή λινό πουγκί και να το τοποθετήσουμε κάτω από το μαξιλάρι μας, ή να τα κάνουμε σκόνη και με λίγο νερό (σε μορφή πάστας) να τα εφαρμόσουμε στα ανάλογα βελονιστικά σημεία.
- Ακολουθούμε τις οδηγίες του Feng Shui: π.χ. αποφεύγουμε να έχουμε ηλεκτρικές συσκευές στην κρεβατοκάμαρά μας όπως τηλεόραση, Η/Υ, κ.ά., γιατί παράγουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία τα οποία αναστέλλουν την καλή ποιότητα του ύπνου. Επιπλέον αποφεύγουμε τα έντονα χρώματα όπως το κόκκινο, το ρουμπινί και το σκούρο πορτοκαλί στα σεντόνια, τις κουρτίνες, τους τοίχους ή στα έπιπλα του δωματίου γιατί διεγείρουν αντί να χαλαρώσουν το νευρικό σύστημα.
- Τοποθετούμε στο δωμάτιό μας ορυκτά και κρυστάλλους όπως: μαγνητίτη, αμέθυστο ή σεληνίτη.
- Επιδιώκουμε ισορροπημένη ψυχική-συναισθηματική κατάσταση και ποιοτικό σεξ.
- Οι έξι θεραπευτικοί ήχοι και ιδιαιτέρως της καρδιάς και των νεφρών (βλέπε το video από το youtube): https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=ZaZDJP1jkOw&feature=emb_title
Υ.Σ.: Τα παραπάνω υλικά μπορείτε να τα βρείτε στα συνεργαζόμενα καταστήματα που έχουμε στο site μας και να επωφεληθείτε της έκπτωσης (10%) από τις αγορές σας!
Πηγές: https://el.wikipedia.org