Υγεία & Ευεξία

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ ΦΥΣΙΚΑ

Οι αιμορροΐδες είναι ογκίδια αγγειακού φλεβικού ιστού, οι οποίες εμφανίζονται στην περιοχή του πρωκτού. Όλοι οι άνθρωποι έχουν στον πρωκτό τους ένα δίκτυο υποβλεννογονίων φλεβών, τις αιμορροϊδικές φλέβες, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο εξόδου των κοπράνων κατά την αφόδευση, ενώ δρουν ως προστατευτικό στρώμα που αποτελείται από αρτηριοφλεβικές διόδους και συνδετικό ιστό. Όταν για διάφορους λόγους διαταθούν όπως: κληρονομικότητα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, τεινεσμός, εγκυμοσύνη, πρωκτική ερωτική επαφή, καθιστική ζωή, ή παχυσαρκία, ερεθίζονται και αναπτύσσονται τότε οι εσωτερικές ή εξωτερικές αιμορροΐδες, οι οποίες μπορεί να είναι αιμορραγικές, επώδυνες και να προκαλούν κνησμό. Αιμορροϊδοπάθεια είναι μία από τις συχνότερες καταστάσεις που εμφανίζεται στον πληθυσμό των δυτικών κοινωνιών. Το 50% των ανδρών και γυναικών υπολογίζεται ότι θα εμφανίσουν αιμορροϊδοπάθεια σε κάποια περίοδο της ζωής τους.

Οι αιμορροΐδες μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορους φυσικούς τρόπους. Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει  να είναι, η έσχατη λύση του θέματος. Πολύ σημαντικό θεωρείται, η καθαριότητα της πρωκτικής περιοχής με κρύο νερό και αγνό σαπούνι μετά από κάθε αφόδευση. Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή για τον έλεγχο του σωματικού βάρους και η αποφυγή πικάντικων, λιπαρών τροφών και αλκοολούχων ποτών, συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Επίσης, η καλή λειτουργία και περισταλτικότητα του εντέρου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση στην αντιμετώπισή τους. Εδώ μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε συμπλήρωμα προβιοτικών ή combucha, ή κεφίρ-γιαούρτι με σπασμένο λιναρόσπορο, αμύγδαλα και σπόρους chia. Η λήψη πόσιμου βαλσαμέλαιου το πρωί (1 κ.σ.) νηστικοί κάθε πρωί, θα συμβάλει στην δυσκοιλιότητα, στην αιματική κυκλοφορία και στην αποσυμφόρηση του φλεβικού δικτύου (προσοχή σε όσους παίρνουν αντιπηκτική αγωγή ή αντικαταθλιπτικά). Τέλος, σας προτείνω μία σπιτική συνταγή με αιθέρια έλαια και λάδι ή ζελέ αλόη, όπου μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας και να τη χρησιμοποιήσετε είτε προληπτικά, είτε θεραπευτικά 2-4 φορές την ημέρα μετά την καθαριότητα της πρωκτικής περιοχής:

ΥΛΙΚΑ

  • 30 ml ζελέ αλόη (βιολογική) ή βαλσαμέλαιο
  • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι
  • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρου
  • 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
  • 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο ελίχρυσου
  • 1 γυάλινο βαζάκι ή μπουκαλάκι με σταγονόμετρο των 30 ml

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ για να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα στο βαζάκι ή το μπουκαλάκι (με χωνί) και το βάζουμε στο ψυγείο για να είναι δροσερό. Απλώνουμε μία μικρή ποσότητα στην πάσχουσα περιοχή 2-4 φορές την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ

Η παραπάνω συνταγή είναι πολύ εύκολη, αρκεί να προμηθευτείτε τα υλικά, τα οποία μπορείτε να τα βρείτε και στα συνεργαζόμενα καταστήματά μας που έχουμε με το site μας και να επωφεληθείτε της έκπτωσης (10%) από τις αγορές σας!

 

Πηγή: https://el.wikipedia.org