Το ανοσοποιητικό ή αμυντικό σύστημα ενός οργανισμού είναι ένα σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών υπεύθυνο για την άμυνά του. Αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας. Σε αυτά δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού. Δευτερεύοντα όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι αμυγδαλές, ο σπλήνας, τα λεμφογαγγλια και οι πλάκες peyer. Επιπλέον, διακρίνεται σε δύο βασικές ομάδες κυττάρων, τα κύτταρα της λεμφικής σειράς (λεμφοκύτταρα) και τα κύτταρα της μυελικής σειράς.
Τα λεμφοκύτταρα περιλαμβάνουν τα Β-λεμφοκύτταρα, τα Τ-λεμφοκύτταρα, καθώς επίσης και τα μεγάλα κοκκιώδη κύτταρα (ή φυσικά φονικά κύτταρα). Τα κύτταρα της μυελικής σειράς αποτελούνται από τα μονοκύτταρα/μακροφάγα, τα δενδριτικά κύτταρα, τα ουδετερόφιλα, τα ηωσινόφιλα και τα βασεόφιλα.
Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να προστατεύει τον οργανισμό από βλαπτικούς – παθογόνους εισβολείς ή τοξικούς παράγοντες μέσω των αμυντικών μηχανισμών που διαθέτει όπως: το δέρμα, το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, οι βλεννογόνοι με την βλέννα, το υδροχλωρικό οξύ, τα πεπτικά ένζυμα, η λυσοζύμη, το γαλακτικό οξύ, η μικροβιακή χλωρίδα, το αίμα και τα έμμορφα συστατικά του (ερυθρά & λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια). Εάν οι παραπάνω μηχανισμοί δεν είναι ισχυροί ή δεν είναι επαρκείς, τότε έχουμε πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος και εξασθένηση της άμυνας του οργανισμού με αποτέλεσμα ο οργανισμός να είναι ευάλωτος και εκτεθειμένος σε διάφορες λοιμώξεις ή παθογόνες καταστάσεις, όπως: συχνά κρυολογήματα και ιώσεις, λοιμώξεις, φλεγμονές, αυτοάνοσα νοσήματα, καρκίνος, αλλεργίες, διαταραχές της λέμφου, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αναιμία, πνευμονικές παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, δερματικά νοσήματα κλπ.
Τα αίτια των ασθενειών του ανοσοποιητικού συστήματος είναι τα εξής:
- Κακές διατροφικές συνήθειες
- Παχυσαρκία
- Χρόνιο στρες και άγχος
- Ανισορροπία ορμονικού και νευρικού συστήματος
- Κακή ψυχολογία
- Υπνική άπνοια
- Κληρονομικότητα
- Σπληνεκτομή
- Θυρεοειδίτιδα
- Πολλά φάρμακα (αντιφλεγμονώδη, κορτιζόνη, παυσίπονα κλπ)
- Τοξικές ουσίες
- Κακή ποιότητα ύπνου
- Χειρουργικές επεμβάσεις
- Ιογενείς λοιμώξεις
- Διαβήτης
- Καρκίνος
- Κίρρωση του ήπατος
- Νεφρική ανεπάρκεια
- Σύνδρομο sjogren
- Alzheimer
- Aids
- Γήρας
- Εγκυμοσύνη
Αναμφισβήτητα όμως, υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτοί είναι οι παρακάτω:
- Η λήψη βιταμινών Α, Β, C, Ε
- Το μαγνήσιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, τα Ω3 λιπαρά οξέα
- Ο βασιλικός πολτός και η γύρη
- Τα προβιοτικά
- Η πρόπολη και το γκρέϊπ φουτ
- Τα βότανα: λαγοκοιμηθιά, εχινάκια, κυνόροδο, σαμπούκο, αστράγαλος, ιπποφαές, κουρκουμάς, τζίνσενγκ, ashwagandha κλπ.
- Επαρκής ύπνος
- Αποτοξίνωση
- Κατάλληλη διατροφή (αβοκάντο, καρότα, παπάγια, ανανά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά ειδικά κίτρινα και πορτοκαλί όπως και χυμούς, αποσταγμένο νερό, ποιοτικές πρωτεΐνες όπως αυγά, σόγια, ψάρι κλπ, σκόρδο, κρεμμύδι κ.ά.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (TCM) και τον Giovanni Maciocia, η άμυνα του οργανισμού ονομάζεται Αμυντικό Qi («Wei Qi» στα κινέζικα). «Wei» σημαίνει «να υπερασπιστεί» ή «να προστατεύσει». Συγκριτικά με τις άλλες μορφές Qi (Zhen Qi, Gu Qi) είναι η πιο χονδροειδής μορφή του Qi. Καθώς ρέει στις εξωτερικές στιβάδες του σώματος, είναι πιο Yang σε σχέση με το θρεπτικό Qi (Gu Qi) το οποίο ρέει στα εσωτερικά στρώματα και στα εσωτερικά όργανα. Στο ‘Spiritual Axis’ κεφάλειο 18 λέει: «Ο άνθρωπος που παίρνει ενέργεια Qi από τα τρόφιμα: αυτή εισέρχεται στο στομάχι, ‘έπειτα μεταφέρεται στους πνεύμονες (δηλ. το διατροφικό-Qi ή Gu Qi αλλιώς) … και μετατρέπεται σε Qi. Το εκλεπτυσμένο μέρος γίνεται Θρεπτικό Qi (Ying Qi), το χονδροειδές μέρος γίνεται Αμυντική Ενέργεια (Wei Qi). Τo θρεπτικό Qi ρέει μέσα στα αιμοφόρα αγγεία και τα κανάλια, το αμυντικό Qi ρέει έξω από τα κανάλια. Ουσιαστικά, η «Αμυντική Ενέργεια» προέρχεται από το χονδροειδές μέρος των τροφίμων και του νερού, είναι ολισθηρή εκ φύσεως, επομένως δεν μπορεί να εισέλθει στα κανάλια. Ως εκ τούτου, κυκλοφορεί κάτω από το δέρμα, μεταξύ των μυών, διαχέεται στις μεμβράνες, πάνω από το στήθος και την κοιλιά!
Εν κατακλείδι, αν φροντίζουμε να έχουμε ένα ισχυρό Αμυντικό Σύστημα, τότε θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε μορφή ασθένειας πιο ανώδυνα, αποτελεσματικά, ή τουλάχιστον με λιγότερα συμπτώματα! Επομένως, προσπαθούμε να κάνουμε συχνά αποτοξινώσεις, στο βαθμό που μας επιτρέπει η υγεία μας, με σκοπό την αποφυγή συσσώρευσης τοξινών στον οργανισμό μας. Επίσης, απαιτείται καλή διαχείριση του στρες, μέσα από τεχνικές αναπνοής, διαλογισμό, άσκηση και θετικές σκέψεις ή συναισθήματα. Να εξοικονομούμε χρόνο ώστε να χαλαρώνουμε επαρκώς και να κάνουμε βαθύ και ποιοτικό ύπνο. Ακόμα, να αποφεύγουμε χημικά φάρμακα όσο μπορούμε και να λαμβάνουμε βιταμίνες, βότανα, ή συμπληρώματα ανάλογα τις ενεργειακές μας ανάγκες. Τέλος, η κατάλληλη διατροφή σύμφωνα με το ιδιοσυγκρασιακό μας προφίλ είναι επιβεβλημένη, ώστε να διατηρούμε ένα υγιές Ανοσοποιητικό Σύστημα! Βέβαια, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν την έγκριση ενός ειδικού γιατρού-θεραπευτή που θα επιλέξουμε, για την επίτευξη ενός αξιόπιστου αποτελέσματος!
Πηγή: https://el.wikipedia.org https://www.iatronet.gr