Υγεία & Ευεξία

ΑΓΧΟΣ-ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΧ

Το άγχος και το στρες είναι δύο λέξεις που χρησιμοποιούνται με την ίδια έννοια αλλά στην ουσία διαφέρουν. Ωστόσο έχουν κοινά συμπτώματα! Ο όρος άγχος προέρχεται από το ρήμα ἄγχω που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω, ενώ η λέξη στρες προέρχεται από το Ελληνικό «στραγγαλίζειν» και το λατινικό “strigere” (τεντώνω). Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε διάφορα εξωγενή ερεθίσματα που εμπεριέχει τον φόβο, την ανασφάλεια και την ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί και το πως να διαχειριστούμε στην καθημερινότητά μας καταστάσεις που άπτονται της δικής μας ελεγκτικής ικανότητας. Το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ένα καινούργιο ή ξαφνικό και απαιτητικό ερέθισμα, στο οποίο καλούμαστε να ανταποκριθούμε άμεσα, ενώ συχνά αυτό μπορεί να ξεπερνάει τις δυνατότητές μας ή τις αντοχές μας και μας δημιουργεί συναισθήματα οξυθυμίας ή απογοήτευσης.

Πολλές φορές το στρες αποτελεί πρόδρομο του άγχους, ενώ το άγχος αποτέλεσμα του στρες. Το άγχος ως μία αυτόματη βιολογική αντίδραση του οργανισμού σε διάφορα εξωγενή ερεθίσματα, μπορεί να έχει ψυχογενή προέλευση ή μπορεί να είναι συνέπεια σωματικής πάθησης. Επιπλέον, εξαρτάται από τις γνωστικές, συναισθηματικές διεργασίες, τον τρόπο ζωής του ατόμου και τον τρόπο αντίληψης του, χημικά φάρμακα και ουσίες τα οποία προκαλούν σαν παρενέργεια αγχογόνες καταστάσεις. Κάθε άτομο έχει ένα ορισμένο βαθμό άγχους, ο οποίος θεωρείται φυσιολογικός κάτω από ορισμένες περιστάσεις ή και εποικοδομητικός (πιο σπάνια). Σε κάποιες άλλες όμως περιπτώσεις αυξημένου άγχους, προξενεί βλάβη και συντελεί στο να υπολειτουργεί το άτομο στις δραστηριότητές του και στο να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία του. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το άγχος επηρεάζει μέσω των ορμονών το ανοσοποιητικό σύστημα  του οργανισμού, με αποτέλεσμα άτομα με άγχος να παρουσιάζουν λιγότερη αντοχή σε διάφορες οργανικές διαταραχές.

Όταν κάποιος άνθρωπος νιώθει στρες, το σώμα του είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος του πυροδοτείται από πολλαπλές σκέψεις. Γεγονότα εξωγενούς προέλευσης που συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας τα οποία μας δημιουργούν έντονα συναισθήματα (ευχάριστα ή δυσάρεστα), ή είναι εκτός ελέγχου και μας βγάζουν «έξω από τα νερά μας», μας οδηγούν σε στρεσογόνες καταστάσεις, διαταράσσοντας τον άξονα του στρες. Παράλληλα εκκρίνονται διάφορες ορμόνες μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος από τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τα επινεφρίδια όπως: ACTH, αδρεναλίνη, κορτιζόλη, επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη κλπ, ενώ ο οργανισμός παραμένει σε εγρήγορση, είτε τα συναισθήματα που νιώθουμε είναι θετικά (χαρά, ευτυχία κλπ), είτε αρνητικά (θυμός, λύπη κλπ). Όπως είπαμε το συνεχόμενο στρες μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο άγχος, με αποτέλεσμα να έχουμε οργανικές παθήσεις (να σωματοποιηθεί) όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, πεπτικά θέματα, αυτοάνοσα νοσήματα, κατάθλιψη, διάφορες ψυχικές διαταραχές, ή να καταφύγουμε σε καταχρήσεις και διατροφικές παρεκτροπές με συμπτώματα όπως:

  • Πονοκεφάλους
  • Ζαλάδες
  • Ταχυκαρδίες
  • Αρρυθμίες
  • Εφιδρώσεις
  • Μυϊκές συσπάσεις
  • Δερματικές παθήσεις
  • Ευερεθιστότητα
  • Ξηροστομία ή ξηρότητα λαιμού
  • Δυσκαταποσία
  • Δυσπεψίες ή φουσκώματα
  • Καούρες ή άλγος στον πεπτικό σωλήνα
  • Διαρροϊκές κενώσεις
  • Συχνοουρία
  • Κόπωση σωματική και ψυχική
  • Διαταραχές μνήμης ή συγκέντρωσης
  • Αϋπνίες ή εφιαλτικά όνειρα
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία ή ανεπάρκεια

Ο Έντουαρντ Μπαχ (Edward Bach, 24/09/1886 – 27/11/1936) ήταν Άγγλος ιατρός, ομοιοπαθητικός, βακτηριολόγος και συγγραφέας. Ανέπτυξε μία σειρά από θεραπείες που ονομάζονται Ανθοϊάματα Μπαχ (38 στο σύνολο), μία μορφή εναλλακτικής ιατρικής εμπνευσμένη από τις κλασικές ομοιοπαθητικές παραδόσεις. Η προσήλωσή στη θεραπεία των ασθενών του και στην ιατρική έρευνα, τον οδήγησε το 1930 να αφήσει την ασκούμενη ιατρική του καριέρα στο Λονδίνο και να αφιερώσει τον χρόνο του στην ανακάλυψη των ιαμάτων και στην τελειοποίηση της εναλλακτικής μεθόδου θεραπείας της ανθοθεραπείας. Τα Ανθοϊάματα παρασκευάζονται από διάφορα αγριολούλουδα ή δένδρα (και ιδιαίτερα τα άνθη τους) της Αγγλίας, που είναι τελείως ακίνδυνα, χωρίς καμία παρενέργεια ή αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα και ουσίες. Τα ανθοϊάματα αυτά, θεραπεύουν τόσο το νοητικό όσο και το συναισθηματικό μέρος του ατόμου και γι’ αυτό κατά συνέπεια μπορούν να θεραπεύσουν και το φυσικό σώμα. Επιπλέον θα βοηθήσουν το άτομο να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές στη ζωή του, ή τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και επιλογές (π.χ. επιλογή ενός καλού γιατρού) ή μια αλλαγή στη νοητική και συναισθηματική στάση, τα οποία με τη σειρά τους θεωρείται ότι θα επιφέρουν αποτέλεσμα στο φυσικό σώμα.

Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε μία θεραπεία του άγχους ή του στρες, σημαντική είναι η συμβολή της ψυχοθεραπείας ή της ψυχολογίας όπως και διαφόρων εναλλακτικών θεραπειών (ηχοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, βοτανοθεραπεία, yoga ή γυμναστική, reiki, tai qi, qi gong, διαλογισμός κλπ). Απαραίτητος επίσης είναι ο βαθύς ποιοτικός ύπνος και το ικανοποιητικό σεξ. Παράλληλα, θα μπορούσαν να δράσουν υποστηρικτικά και συμπληρωματικά, τα ανθοϊάματα του Bach όπως π.χ.: το ανθοΐαμα “pine” : όπου ενδείκνυται για αγχογόνες καταστάσεις που βιώνει κάποιος, οι οποίες προκύπτουν από ενοχικά σύνδρομα λόγω των λαθών του. Το “vervain” προσφέρεται για στρεσογόνες συνθήκες οι οποίες δημιουργούνται μετά από έντονη νοητική προσπάθεια και εσωτερική ένταση. Ενώ το “impatiens” είναι γιαυτούς που νιώθουν στρες λόγω της ανυπομονησίας και της βιασύνης που τους διακατέχει, ή το “rescue remedy” που δρα σε ξαφνικές και έκτακτες καταστάσεις ή σοκ.

Η ιατρός και θεραπεύτρια Κα Φωτεινή Δερνίκου υποστηρίζει στο βιβλίο της («Αυτογνωσία και Αυτοθεραπεία με τα Ιάματα του Bach”) ότι: «η ασθένεια είναι το αποτέλεσμα σύγκρουσης μεταξύ Ψυχής και Νου και μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με πνευματική και διανοητική προσπάθεια. Τέτοιες προσπάθειες, αν γίνονται σωστά και με γνώση, μπορούν να θεραπεύσουν και να προφυλάξουν από την αρρώστια, απομακρύνοντας τους βασικούς παράγοντες που είναι η βαθιά της αιτία». Επίσης η ίδια λέει ότι: «η αρρώστια, αν και φαίνεται σκληρή, κατά βάθος είναι ευεργετική και προς όφελός μας και αν ερμηνευθεί σωστά, θα μας οδηγήσει στα ουσιαστικά μας λάθη στον τρόπο που ζούμε». Στην συνέχεια αναφέρει: «Τα ανθοϊάματα του Bach είναι θετικές δονήσεις, έχουν θεραπευτική δύναμη η οποία μπορεί να αποκαταστήσει τη σύνδεση μεταξύ ψυχής και προσωπικότητας και να επαναφέρουν την ψυχική υγεία. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κατάσταση του νου μας και να διατηρήσουν την ισορροπία που είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Βοηθούν στην ανακούφιση της προσωπικότητας από συγκινησιακή αναστάτωση όπως φόβο, άγχος, ανυπομονησία, απελπισία, μοναξιά, κατάθλιψη, ανασφάλεια, χαμηλή αυτοπεποίθηση, αναποφασιστικότητα, πανικό κ.ά.)».

Θεωρείται σημαντικό να απευθυνθούμε σε πιστοποιημένους θεραπευτές που γνωρίζουν καλά τα ανθοϊάματα Bach ώστε να γίνει σωστή θεραπεία. Αρχικά θα μας δοθεί ένα ερωτηματολόγιο ως διαγνωστικό εργαλείο και στην συνέχεια θα μας υποδείξει ο θεραπευτής το κατάλληλο ανθοΐαμα ή μία συνταγή για μας, σύμφωνα με τα συμπτώματα που βιώνουμε. Αν όμως κάνουμε αυτοθεραπεία, η επιλογή ιαμάτων θα πρέπει να γίνει με γνώση, πολύ προσεκτικά και ανάλογα, για να έχουμε αποτέλεσμα και μέσα από μία αξιόπιστη εταιρεία που παρασκευάζει αυθεντικά ανθοϊάματα Bach!

 Υ.Σ.: Τα ανθοϊάματα μπορείτε να τα βρείτε στα συνεργαζόμενα καταστήματα που έχουμε στο site μας και να επωφεληθείτε της έκπτωσης (10%) από τις αγορές σας!

Πηγές: https://el.wikipedia.org, https://www.onmed.gr, Φωτεινή Δερνίκου «Αυτογνωσία και Αυτοθεραπεία με τα Ιάματα του Bach”)